Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Meteorológovia varujú pred snehovými závejmi a vetrom na horách
Zdielať na

Meteorológovia varujú pred snehovými závejmi a vetrom na horách

BRATISLAVA / Meteorológovia varujú pred snehovými závejmi a vetrom na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 1. stupňa pred snehovými závejmi pre niektoré okresy Žilinského, Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja.

Platiť bude od 18:00 do piatka do 08:00. „Od výšky približne 600 metrov je možnosť tvorby snehových jazykov, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Spôsobiť môže škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ. 

V niektorých okresoch Žilinského kraja a v okresoch Poprad, Banská Bystrica a Brezno meteorológovia avizujú aj výstrahu 1. stupňa pred vetrom na horách. Platiť bude od 19:00 do piatka do 01:00. „Na horách nad pásmom lesa sa očakáva ojedinele výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 110 - 135 km/h. Priemerná rýchlosť vetra môže dosiahnuť hodnoty okolo 70 km/h. Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ varujú meteorológovia.

Na Slovensku dnes bude jasno až polooblačno, ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Popoludní možno od západu očakávať pribúdanie oblačnosti. „Najvyššia denná teplota bude 6 až 11 stupňov, v Žilinskom a Prešovskom kraji a na Horehroní 1 až 6 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov okolo -5 stupňov,“ informuje SHMÚ. Fúkať bude slabý, na západe a v Žilinskom kraji postupne južný vietor 5 až 10 m/s, v nárazoch miestami okolo 20 až 35 m/s. Zrážky meteorológovia nepredpokladajú.

Cesty a horské priechody sú zjazdné, hrozí vytváranie snehových jazykov

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej stránke. Vodičov však upozorňuje, že vplyvom silného vetra sa miestami môžu v zasnežených oblastiach vytvárať snehové jazyky, pričom na všetkých cestách okresu Námestovo sa už vytvárajú. Správa tiež informuje, že v okrese Poprad v oblastiach Braniska a Levoče je nárazový vietor a na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú nutné snehové reťaze pre všetky vozidlá.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu 1 až 3 cm, na Orave miestami do 4 až 5 cm. Na úsekoch ciest II/578 Skalka - Kremnica, II/558 Stakčín (I/74) - Ulič, II/575 Medzilaborce (II/559) - Palota, slovensko-poľská štátna hranica a na cestách III. triedy v obvodoch Stakčín a Levoča je zľadovatený sneh do 1 až 2 cm.

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, okrem HP Huty, Podspády, Zbojská, Vrchslatina, Látky-Prašivá, Donovaly, Chorepa, Besník, Čertovica a Vernár, kde sa na vozovkách nachádza vrstva čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do 1 až 3 cm.

Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky sú po celú zimnú sezónu uzatvorené priechody Príslop (cesta I/78), Šútovce (cesta III/1774) a Veľké Pole (cesta II/512). Cesta II/576 v úseku Banské - Herľany (Herlianske Sedlo) je v zimnom období neudržiavaná. Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1. novembra uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Víchrica Sabine mierila z Českej republiky aj na Slovensko. Nechala za sebou aj prvé obete. Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy