Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odvaha tatranským turistom nechýba: Zamrznuté plesá brázdia na bicykloch
Zdielať na

Odvaha tatranským turistom nechýba: Zamrznuté plesá brázdia na bicykloch

POĽSKO/SLOVENSKO / Každý rok sa objavujú prípady, keď na povrch zamrznutých tatranských plies vojdú turisti, neuvedomujúc si riziko, ktoré tým môžu spôsobiť. Niektorí turisti sú dokonca natoľko odvážni, že vojdú na povrch jazera na bicykloch.

"Na bicykloch jazdíme či je leto, či je zima, sme profesionálni cyklisti. Tento výjazd bol jeden z mnohých. Celý čas sme sa snažili držať turistického chodníka, a tak sme vošli aj na povrch jazera," povedal poľský turista Pawel Karczewski. Mnohí ochranári však považujú ich správanie za nezodpovedné. "Je to neprípustné nielen u nás, ale aj u vás. Tatry majú ale smolu v tom, že sú veľmi zaujímavé pre ľudí, ktorí sa chcú ukázať, a tak stále ďalej posúvajú hranice," vyjadril sa Filip Zieba, zástupca riaditeľa TPN.

​Svoj hnev neskrývali ani slovenskí lesníci a ochranári. "Cyklotrasa je vyznačená po chatu pri Zelenom plese, pohyb cyklistov ďalej nie je povolený, pohyb mimo turistických chodníkov je zakázaný," uviedol Maroš Petrík, Štátne lesy TANAPU. "Považujem to za dosť barbarské, pretože dokonca ešte cudzí štátni príslušníci, čo si nedovolia po Morskom oku, tak prídu jazdiť na Slovensko," povedal Pavol Majko zo správy TANAPU.

"Je vidieť, že je to všetko len pre fanúšikov. Ohrozili dokonca aj vlastnú bezpečnosť, ten povrch nie je pri aktuálnych teplotách tak hrubý, ako by mal byť," vyjadril sa poľský ochranár Pawel Skawinski. Poľskí turisti podľa ich vlastných slov nechceli nikomu ublížiť. Na zákaz vjazdu na pleso ich údajne nikto neupozornil. "Nevedeli sme, že je to zakázané. Určite sme nechceli urobiť nič nezákonné. A chceme zdôrazniť, že sme nešli na jazero ako prví. Už tam boli ľudia a tak sme mysleli, že je to povolené," povedal jeden z turistov.

V poľských Tatrách je pritom takéto jazdenie na bicykloch zakázané s výnimkou jednej doliny. Mnohí Poliaci tak využívajú túto možnosť u nás, pričom jazdia na špeciálne upravených bicykloch. Ochranári ale sľubujú, že sa na problém pozrú bližšie. 

Tatranské plesá sú vďačným námetom pre mnoho spisovateľov, fotografov a výtvarníkov. Vo VIDEU sa môžete pozrieť na unikátne zábery, ktoré odhaľujú to, čo je ukryté pod ich hladinou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy