Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V banskobystrickej nemocnici preverili pripravenosť zdravotníkov na koronavírus. Ministerstvo plánuje aj ďalšie cvičenia
Zdielať na

V banskobystrickej nemocnici preverili pripravenosť zdravotníkov na koronavírus. Ministerstvo plánuje aj ďalšie cvičenia

BANSKÁ BYSTRICA / Na koronavírus bolo k dnešnému dňu na Slovensku testovaných 26 ľudí. Všetky testy boli negatívne. Aj napriek tomu vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici zrealizovali špeciálne cvičenie pre prípad kontaktu s pacientkou, ktorá by mohla byť nakazená novým koronavírusom. Hoci, zatiaľ, nie je dôvod na paniku, je nutné sa pripraviť na prípadnú epidémiu na Slovensku. Okrem toho koronavírus už vieme diagnostikovať aj na našom území, výsledky sú známe do niekoľkých hodín. Od tohto týždňa tak nemusíme posielať vzorky do zahraničia.

Vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici na oddelení infektológie sú od pondelka hospitalizovaní dvaja muži, ktorí prileteli z epicentra nákazy v Číne. Hoci prvé testovanie dopadlo negatívne, stále sú v prísnej izolácii. "Sú bez príznakov, ale stále môže dôjsť k aktivácii vírusu, preto tu budú 14 dní," informovala Diana Vološinová primárka oddelenia infektológie. 

Išlo o simulovanú akciu, po príchode pacientky na recepciu urgentného príjmu prebehla ambulantná diagnostika a prevoz sanitkou do infekčného pavilónu. Celé cvičenie prebehlo pod prísnymi hygienickými opatreniami tak, ako by išlo o skutočné podozrenie človeka s vírusom. Postup pri kontakte s pacientom s podozrením na koronavírus si vyskúšali aj na urgentných pracoviskách v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP). "V tejto dobe je potrebné prispôsobiť sa konkrétnej prípadnej situácii, preto považujem toto cvičenie za opodstatnené a dôležité. Aj keď koronavírus zatiaľ pre nás nepredstavuje dôvod na paniku, je potrebné sa na prípadných nakazených pacientov náležite pripraviť," uviedol primár Oddelenia urgentného príjmu UNLP Košice Ľubomír Stripaj. 

Cvičenia tak prebiehajú vo všetkých štátnych a univerzitných nemocniciach a budúci týždeň prebehnú aj na hraničných priechodoch. Koronavírus už vieme diagnostikovať aj na Slovensku, výsledky sú známe do niekoľkých hodín. Od tohto týždňa nemusíme posielať vzorky do zahraničia, laboratórna diagnostika na zistenie koronavírusu sa vykonáva v Národnom referenčnom centre pre chrípku pri Úrade verejného zdravotníctva SR. Doteraz testovali 26 pacientov s negatívnym výsledkom.

Cvičenia pre koronavírus aj na letiskách

vičenia na letisku a našich hraniciach v súvislosti s novým koronavírusom avizoval predseda vlády poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR Peter Pellegrini začiatkom minulého týždňa. Rezort dopravy požiadal, aby sa na bratislavskom letisku vykonali cvičenia a systém aktivít, ktoré sú potrebné v prípade zachytenia pacienta priamo pri príchode na letisko. O rovnakú previerku a cvičenia požiadal aj na našich dvoch hraničných prechodoch v Čiernej nad Tisou a Vyšnom Nemeckom. "Overíme, akým spôsobom vieme aktivovať príslušné mechanizmy a zabezpečiť ochranu zdravia nielen občanov, ale aj tých, ktorí do styku prídu," uviedol Pellegrini.

Na pevninskej Číne zaznamenali v dôsledku novej epidémie 636 mŕtvych, celosvetovo je nakazených už viac než 31-tisíc ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy