Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Aj napriek rozhodnutiu súdu sa s dcérou nestretáva. Bývalý partner mladej mamičky prekazil stretnutie už 175-krát
Zdielať na

Aj napriek rozhodnutiu súdu sa s dcérou nestretáva. Bývalý partner mladej mamičky prekazil stretnutie už 175-krát

BRATISLAVA / "Štát, ktorý nie je schopný zabezpečiť vykonateľnosť svojich rozhodnutí, nie je právnym štátom!" - toto dnes pred novinármi vyslovila mladá mamička, ktorej bývalý partner 175-krát zamedzil stretnutiu so svojou malou dcérkou - napriek súdnemu rozhodnutiu. Podobných prípadov je na Slovensku viacero.

Napriek tomu, že podľa nariadenia súdu mala pani Ľubomíra vídať svoje dieťa dvakrát do týždňa, už takmer rok ho nevidela. "Dieťa od mája 2019 - už 8 mesiacov nevidelo svoju mamičku. otec nerešpektuje právoplatné rozhodnutie Krajského súdu a zmaril už 175 stretnutí," uviedla matka Ľubomíra Hnatič, matka. Navyše, podľa jej tvrdení, bez jej súhlasu s malou, dnes už 4-ročnou dcérkou, viackrát vycestoval do Ruska a zrejme tam aj zostal.

Jej príbeh začína koncom roka 2017, keď otec bez jej súhlasu zobral vtedy 2-ročnú dcéru, súd o pár dní rozhodol o neodkladnom opatrení v jeho prospech s tým, že matka má právo stretávať sa s dcérou 2 x 3 hodiny v týždni. Veci sa však nehýbu. "Za celý rok nebolo vytýčené ani súdne pojednávanie," povedala matka. 

Pani Ľubomíra žiadala súd, aby primäl otca dieťaťu umožniť stretávanie s matkou a teda rešpektovať súdne rozhodnutie. No márne. "Moje návrhy sa zamietajú. Štát rezignoval na svoju úlohu a povinnosť zabezpečiť výkon svojich rozhodnutí," dodáva matka. 

Podľa poslanca Miroslava Sopka, toto nie je ojedinelý prípad. "U nás sa deje to, že je celá skupina vymazaných rodičov," poznamenal Miroslav Sopko. "V roku 2016 bolo doručených 629 návrhov na výkon rozhodnutia, z toho bolo vykonaných súdom len 31," povedala Ľubomíra Hnatič.

Podobnú skúsenosť majú aj odborníci z Rady pre práva dieťaťa. "Toto je častá a bežná prax na Slovensku, dôležité je nielen rozhodnúť, ale aj dodržať to uznesenie súdu," povedala Alena Dušatková.

O stanovisko k prípadu sme požiadali aj Ministerstvo spravodlivosti. To si vyžiadalo od okresného súdu spisy. "Po ich preštudovaní MS SR požiadalo predsedu súdu o dohľad nad plynulosťou týchto konaní a o zasielanie správ o stave konaní v mesačných intervaloch s tým, že tieto správy bude MS SR posudzovať v zmysle jeho oprávnení. V najbližších dňoch očakávame doručenie prvej správy o stave predmetných konaní," informovala Zuzana Drobová.

Okrem toho, že súdy v mnohých prípadoch neustrážia výkon svojich rozhodnutí, je tu aj ďalší problém. "Na skutočné záujmy detí sa často neberie ohľad, pomohlo by, keby dieťa zastupoval advokát," dodala Alena Dušatková. Funguje to podľa nej vo viacerých krajinách EÚ a uvažuje nad tým aj Česko. Kolízni pracovníci síce obhajujú záujmy detí, ale nedokážu to tak ako advokát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy