Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pre koronavírus vyhlásili globálny stav núdze, v Európe a USA zavádzajú nové ochranné opatrenia
Zdielať na

Pre koronavírus vyhlásili globálny stav núdze, v Európe a USA zavádzajú nové ochranné opatrenia

ČÍNA/SVET / Potom čo Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila globálny stav núdze, ochranné opatrenia zavádzajú v Európe aj Spojených štátoch. Americké úrady oznámili, že nepustia do krajiny cudzincov, ktorí v uplynulých 14-tich dňoch boli v Číne.

Vláda tiež obmedzí letecké spojenia s Čínou na sedem amerických letísk. Vstup cudzincom prichádzajúcim z kontinentálnej Číny dnes začala odopierať Austrália a Vietnam. Ruské úrady zase nedovolili v Moskve pristáť lietadlu, ktoré evakuovalo nemeckých občanov z čínskeho mesta Wu-chan a dotankovať mohlo až v Helsinkách. Počet obetí korona-vírusu stúpol v Číne na 259, ďalších 12-tisíc ľudí je nakazených.

V Žiline sa objavilo podozrenie na smrtiaci koronavírus

Na urgentný príjem Žilinskej fakultnej nemocnice prišli dvaja Slováci s podozrením na koronavírus. Obidvaja boli pritom na služobnej ceste v Číne. Lekári zasahovali v špeciálnych oblekoch.

Muži do žilinskej nemocnice prišli vo štvrtok okolo šiestej večer. Práve v tento deň sa vrátili zo služobnej cesty v Číne. Podľa informácií Žilinskej fakultnej nemocnice si respiračné ťažkosti uvedomovali už na letisku vo Frankfurte. "Je pre nás nepochopiteľné, ako mohli príslušné zložky letiska pacientov nechať odcestovať na Slovensko. Muži autom zamierili rovno na urgentný príjem v Žiline," informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. 

Hneď po príchode do nemocnice boli izolovaní, aby sa nedostali do styku s ostatnými pacientmi. Hygienici rozhodli, že budú prevezení na infekčné oddelenie do Martinskej univerzitnej nemocnice. Obidvom mužom v Martine odobrali vzorky krvi a urýchlene zaslali do laboratória v Berlíne, kde odborníci zistia, či sa podozrenie na koronavírus potvrdí, alebo nie. 

Ako dnes informovala TV JOJ hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, výsledky testov ešte známe nie sú. "Vzorky, ktoré boli zasielané na laboratórne testy vo štvrtok, sú na nový koronavírus negatívne. Čo sa týka vzoriek medializovaných prípadov pacientov z piatka, výsledky testov aktuálne ešte  nie sú známe. Naďalej platí, že nový koronavírus na Slovensku doteraz nebol potvrdený," uviedla Eliášová.

V Žiline sa objavilo podozrenie na smrtiaci koronavírus. Na pohotovosť prišli muži, ktorí boli na služobnej ceste v Číne. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy