Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Premiér sa stretol s dekanmi lekárskych fakúlt. Riešili nedostatok lekárov
Zdielať na

Premiér sa stretol s dekanmi lekárskych fakúlt. Riešili nedostatok lekárov

BRATISLAVA / Situáciou nedostatku lekárov na Slovensku sa dnes zrána zaoberal premiér za účasti dekanov lekárskych fakúlt. Výsledkom by malo byť menej zahraničných študentov medicíny a viac Slovákov.

Dekani lekárskych fakúlt aj samotný premiér priznávajú, že situácia je vážna, čo sa týka nedostatku všeobecných lekárov, pediatrov či niektorých špecialistov. Už v minulom roku bolo prijatých viac ako 180 študentov medicíny, pre budúci rok sa ten počet navýši, bude to viac ako 250 a tieto miesta budú finančne kompenzované za pomoci štátu. Ten vyčlení ďalšie zdroje vo výške 2,5 milióna eur pre lekárske školy. Tie si ich rozdelia podľa počtu študentov. 

Odborníci ale hovoria o tom, že je zároveň potrebné modernizovať aj samotné medicínske prostredie a tiež je veľkým problémom prax, kde by ju mali medici absolvovať. Štát chce tiež do budúcna motivovať medikov, aby si vyberali nielen nemocničné prostredie, ale aj ambulantný odbor. 

Premiér Peter Pellegrini minulý týždeň prisľúbil dofinancovanie lekárskych fakúlt tak, aby mohli už tento rok prijať len študentov zo Slovenska. Dofinancovanie má zabezpečiť po obdržaní podkladov z lekárskych fakúlt. Lekárske odborové združenie (LOZ) to podľa jeho predsedu Petra Visolajského vníma pozitívne. Je podľa neho lacnejšie vychovávať lekárov pre Slovensko, ako lekárov za veľké financie lákať zo zahraničia späť. Toto opatrenie môže podľa Visolajského priniesť Slovensku každoročne vyše 300 lekárov navyše.

Pozrite si archívnu reportáž k téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy