Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Pustých Úľanoch sa pýšia modernou školou. Odomknúť ju môže riaditeľ aj z druhej strany zemegule
Zdielať na

V Pustých Úľanoch sa pýšia modernou školou. Odomknúť ju môže riaditeľ aj z druhej strany zemegule

PUSTÉ ÚĽANY / Kľúče, karty alebo čipy sú v základnej škole v Pustých Úľanoch už prežitkom. Zamestnanci školy vstupujú na pracovisko pomocou biometrie. Stačí im odtlačok prsta a dvere školy sa otvoria. A samotný riaditeľ môže budovu odomknúť aj z druhého konca sveta.

Do Základnej školy v Pustých Úľanoch môžu žiaci chodiť na mimo krúžkovú činnosť aj počas víkendov. Riaditeľ školu môže otvoriť na diaľku. "Ak mi nejaký kolega zavolá, že chce s deťmi vstúpiť do školy, ja zoberiem mobil, aplikáciu ťuknem, dvere sa odomknú a on potom vďaka biometrického vstupu pusti deti dovnútra," vysvetľuje riaditeľ základnej školy Ondrej Borek. 

Chlapci cez voľné dni konštruujú robotov a pri tom strávia množstvo hodín. "Robíme teraz robota futbalistu, ktorý chodí na súťaže medzinárodné," vraví žiak Adam. "Systém som vymyslel kvôli tomu, aby som uľahčil kolegom vstup do našej budovy," vysvetľuje riaditeľ. 

Zamestnanci do budovy vchádzajú tak, že na čítačku priložia prst. Systém funguje už päť rokov. Pedagógovia si to pochvaľujú. "Mne to vyhovuje, je to rýchle, nemusím vyberať kľúče, aj pre pána riaditeľa je to dobré, že nás vie odsledovať, kto ako kedy prichádza do školy," vraví učiteľka Lucia Gajdošová. 

"Vstup do budovy je obmedzený. Vlastne nedostane sa tam hocikto. Myslím si, že tá bezpečnosť tých detí je na vysokej úrovni," pochvaľuje si aj matka žiaka.  Riaditeľ školy by chcel, aby takýmto istým spôsob mohli do školy vchádzať aj žiaci.

"Úrad pre ochranu osobných údajov túto časť pre maloleté deti nedovolil. Mal som to tak pripravené, že žiak ako by vstúpil do školy práve týmto biometrickým vstupom, okamžite by rodič dostal sms správu, že žiak je v škole, dvere sa mu otvoria a v žiackej triednej knihe je zapísaný," objasňuje riaditeľ svoj zámer. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy