Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Zemianskych Kostoľanoch vykopali 150 nádob s chemickou látkou. Ako pokročilo zisťovanie, či nejde o bojové látky?
Zdielať na

V Zemianskych Kostoľanoch vykopali 150 nádob s chemickou látkou. Ako pokročilo zisťovanie, či nejde o bojové látky?

ZEMIANSKE KOSTOĽANY / V septembri minulého roka TV JOJ informovala o náleze nádob s neznámymi chemickými látkami. Takmer 150 fľaštičiek a nádob vykopali pri plote vojenského útvaru v Zemianskych Kostoľanoch v prievidzskom okrese. Vznikli obavy, či nejde o bojové látky. Zisťovali sme, ako pokročilo vyšetrovanie.

Podozrivé látky vykopali pred piatimi mesiacmi. Dodnes nikto netuší, čo vôbec našli. Takmer 150 fľaštičiek a nádob a nachádzalo v čerstvo vykopanej jame. Len pár metrov od miesta, kde chodia cvičiť vojaci armád aliancie NATO. Tí pracujú s reálnymi bojovými otravnými a chemickými látkami. Okamžite vzniklo podozrenie, že časť týchto látok skončila zakopaných pri plote. "Som znepokojená z tejto situácie," uviedla starostka Zemianksych Kostolian Jana Školíková. "Krajský vyšetrovateľ z Trenčína začal trestné stíhania vo veci zločinu nedovolená výroba jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysokorizikových chemických látok a prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi," informoval Pavol Kudlička, hovorca KR PZ Trenčín. "Vzhľadom na charakter vojenského objektu je tu dôvodné podozrenie, že ide o jedovaté látky, možno aj zbrane," doplnil Matej Snopko, bývalý kriminalista. 

Podľa informácii TV JOJ vyšetrovatelia od začiatku pracovali aj s možnosťou, že v zaistených nádobách sa nachádzali aj bojové chemické látky používané počas druhej svetovej vojny. Napriek tomu, ešte stále nie je jasné, aké látky tu našli. "Nepoznám legislatívu, ale myslím si, že päť mesiacov je dosť dlhá doba, aby aspoň nejaké výsledky boli," povedala Jana Školíková. "V danej veci prebieha vyšetrovanie. Momentálne čakáme na znalecké posudky," doplnil Pavol Kudlička.

Ľudia v Zemianskych Kostoľanoch, v obci, v ktorej katastri látky našli sa pýtajú, ako je možné, že ich nedokážu identifikovať skôr. "V každom prípade by ma tie informácie zaujímali, pretože občania sa pýtajú. Aj keď legislatívne možno nemajú povinnosť ma možno informovať, ale rada by som to vedela," poznamenala starostka obce. "Bližšie informácie poskytneme, až to procesná situácia dovolí," dodal Pavol Kudlička.

Policajtov sme sa pýtali aj na to, či ľuďom nehrozí nebezpečenstvo. Nič sme sa od nich ale nedozvedeli. "Bližšie informácie poskytneme, až to procesná situácia dovolí," povedal Pavol Kudlička. Oslovili sme aj ministerstvo obrany. To nám dalo rovnaké vyjadrenie ako pred 5 mesiacmi. "Vo veci prebieha vyšetrovanie, ktoré je v kompetencii polície," povedala Danka Capáková. 

To, kedy budú policajti vedieť aké látky vykopali sme sa nedozvedeli. Ukončenie vyšetrovania je stále v nedohľadne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy