Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nespokojní autodopravcovia vyšli znova do ulíc. Blokujú tieto hlavné ťahy a hraničné priechody
Zdielať na

Nespokojní autodopravcovia vyšli znova do ulíc. Blokujú tieto hlavné ťahy a hraničné priechody

BRATISLAVA / Štrajkujúci autodopravcovia opäť vyšli do miest Slovenska, pretože podľa ich slov vláda odmietla akceptovať ich požiadavky. Avizovali preto blokovanie viacerých hraničných priechodov s Českom, Poľskom, Maďarskom a Ukrajinou pre kamiónovú dopravu v oboch smeroch a tiež hlavných cestných ťahov v Žiline a Ružomberku. Osobné autá ale aj záchranárske vozidlá by cez hraničné priechody mali prejsť bez problémov. Záchranárov blokovať s istotou nebudú.

"Zdôrazňujeme, že neobmedzíme osobnú dopravu, v prípade potreby okamžite vytvoríme zákonnú záchranársku uličku. Prosíme spoluobčanov o pochopenie a podporu," oznámil UNAS. So štrajkom autodopravcovia začali začiatkom januára a trval sedem dní do 13. januára, pričom sa k nim pridali aj predstavitelia Združenia cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia. 

 UNAS informoval, že blokované budú hraničné priechody s Českom, Poľskom, Maďarskom a Ukrajinou - Kúty, Drietoma, Lysá pod Makytou, Makov, Svrčinovec, Trstená, Svidník, Čunovo, Medveďov, Šahy, Slovenské Ďarmoty, Milhosť, Slovenské Nové Mesto a Vyšné Nemecké pre kamiónovú dopravu v oboch smeroch. Blokáciu avizovali aj  na hlavných ťahoch v Žiline a Ružomberku. Únia autodopravcov Slovenska zdôvodňuje pokračovanie protestov tým, že vláda naťahovala čas pri rokovaní o jej požiadavkách a nesplnený je prísľub premiéra Petra Pellegriniho, že poplatky domácich autodopravcov klesnú na úroveň okolitých krajín v rámci skupiny V4.

"My chceme výsledky, nie stále štrajkovať, ale zo strany politikov je arogancia a preto sme sa vrátili späť na hraničné priechody," poznamenal zástupca autodopravcov. Na priechodoch chcú podľa neho zostať dovtedy, pokiaľ ich nezavolajú na rokovanie o ich požiadavkách, prípadne kým ich nerozoženie polícia.

Autodopravcovia trvajú na znížení sadzieb dane z motorových vozidiel o 50 % a na výraznom zvýšení zliav pri platení mýta pre nákladné vozidlá na 18 až 26 percent v závislosti od počtu najazdených kilometrov.

Kamenický a Érsek: Nie je dôvod vyvíjať nátlak

Minister financií Ladislav Kamenický a minister dopravy a výstavby Árpád Érsek budú v stredu vládu informovať o dopadoch návrhov autodopravcov. Vyplýva to z ich pondelkového rokovania o aktuálnom stave v kamiónovej doprave a o požiadavkách autodopravcov. Informovali o tom obidva rezorty v tlačovej správe. "Ministerstvo financií aktuálne kvantifikuje dopady návrhu, ktorý rezortu predložil UNAS, a v ktorom autodopravcovia navrhli úplne nový systém výpočtu dane z motorových vozidiel. O konkrétnych číslach a vplyve na rozpočet bude minister financií informovať kolegov počas najbližšieho zasadnutia kabinetu," uviedla riaditeľka tlačového odboru ministerstva financií Alexandra Gogová.

"Rovnako tak rezort dopravy prepočítava a vyhodnocuje posledný doručený návrh UNAS a následne bude informovať vládu," poznamenala hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká k návrhu autodopravcov na výrazné zvýšenie zliav z mýta. Obe ministerstvá v súvislosti s požiadavkami UNAS a hrozbou obnovenia protestov pripomenuli, že nie je dôvod vyvíjať nátlak a prijať extrémne rýchlo unáhlené riešenie v priebehu niekoľkých hodín, či dní. "Daň z motorových vozidiel za rok 2020 bude splatná koncom januára 2021 a rovnako tak zľavy z mýta je možné uplatniť až od začiatku júla tohto roka. Na nájdenie optimálneho riešenia je teda dostatok času," dodali rezorty financií a dopravy.

Pozrite si reportáž ako vyzeral štrajk autodopravcov posledné dni predtým, než ho ukončili:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy