Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Člen ĽSNS Grňo sa pre gardistický pozdrav postavil pred súd. Verdikt ale právoplatný nie je
Zdielať na

Člen ĽSNS Grňo sa pre gardistický pozdrav postavil pred súd. Verdikt ale právoplatný nie je

BANSKÁ BYSTRICA / Ďalší člen ĽSNS na súde. Oblastný predseda kotlebovcov z Ponitria a neúspešný kandidát na primátora Bánoviec nad Bebravou, Anton Grňo, čelil na Špecializovanom trestnom súde obžalobe z extrémizmu. Pred sudcom vysvetľoval gardistický pozdrav, ktorý použil na Najvyššom súde v máji 2018. Dnes si vypočul rozsudok.

Všetko zachytili kamery na chodbe najvyššieho súdu, v máji 2018 sa prišiel oblastný predseda kotlebovcov pozrieť na rozhodovanie o väzbe pre 6 mužov obvinených z extrémizmu. Počas toho ako dával prokurátor rozhovor médiám, Anton Grňo zakričal gardistiský pozdrav - "Na stráž". 

"Po rozhodovaní predniesol výrok "Na stráž". Prejednávala sa tam extrémistická vec a on tam bol ako verejnosť," vyjadril sa prokurátor ÚŠP.   Neúspešný kandidát na primátora Bánoviec nad Bebravou sa na súde bránil, vyhlásil, že je nevinný a neurobil nič protizákonné. Usvedčil ho nielen záznam priamo z budovy najvyššieho súdu, ale aj znalec na politický extrémizmus. 

"Vyjadroval som sa tam k pozdravu, ktorý používala Hlinkova garda, a ktorý bol  oficiálnym pozdravom v čase ľudáckeho režimu. Moja výpoveď vedie k historickým súvislostiam," vysvetlil Matej Medvecký znalec na politický extrémizmus. Podľa súdu išlo v tomto prípade o doslova učebnicový príklad sympatie k ľudáckemu režimu a muža uznal za vinného. "Je obžalovaný z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačenia základných práv a slobôd. Súd mu uložil peňažný trest vo výške 5000 eur," informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. 

Anton Grňo sa k rozsudku vyjadriť nechcel. Zo súdu odišiel v sprievode svojich sympatizantov, ktorí nás k nemu nepustili. Predseda strany, za ktorú Grňo kandiduje o súdnom procese informácie nemal, no počkať si chce na to ako rozhodne najvyšší súd.  Obžalovaný totiž podal odvolanie, rozsudok tak právoplatný nie je. 

​Pozrite si reportáž o rozpustení strany ĽSNS: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy