Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tragédia ožíva po siedmich rokoch. Nešťastní rodičia prišli pri pôrode o vytúženú dcéru
Zdielať na

Tragédia ožíva po siedmich rokoch. Nešťastní rodičia prišli pri pôrode o vytúženú dcéru

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM / Tragédia na pôrodnej sále v trnavskej nemocnici ožíva po siedmich rokoch na súde v Novom Meste nad Váhom. Nešťastní rodičia prišli o dieťa. Na vine je podľa nich nedôsledný lekár.

Tak ako počas celého tehotenstva, aj hodinu pred pôrodom sa zdalo byť všetko v poriadku. Manželia z Trnavy sa tešili na príchod dcérky Adelky na svet. Problémy nastali, keď dieťaťu namerali slabé ozvy. Podľa rodičov pôrodný lekár situáciu podcenil a rodiacu matku nechal na sale iba so sestrami. "Tým, že ste tam neboli a sestričky videli, že ten kardiotopograf je zlý, tak vyhodnotili, že tým že ste tam neboli, že musíme niečo robiť," uviedla matka dieťaťa. "V tom čase som vyšetroval pacientku, ktorú sme v ten deň mali, robili sme akútny cisársky rez v 27 týždni, a tam nebol ani telefón," povedal obžalovaný lekár. "Sestričky nevedeli doktora zohnať a bolo potrebné už dcérku rodiť a potom sa udialo čo sa udialo," dodala matka dieťaťa. 

Keď sa dieťa napokon narodilo, bolo už neskoro. Okolo krku malo na dvakrát obtočenú pupočnú šnúru a prebrať sa ho už nepodarilo. To, že došlo k pochybeniu a nesprávnemu vedeniu pôrodu konštatoval aj úrade pre dohľad nad zdravotnú starostlivosťou. Rozhodnutím súdu musela trnavská nemocnica následne rodičom zaplatiť nemajetkovú ujmu vo výške 16 000 eur.

Doktora, ktorý už medzitým odišiel na dôchodok, obvinili z prečinu usmrtenia. Proces začal na okresnom súde v Novom Meste nad Váhom. Lekár zodpovednosť za smrť dievčatka necíti. Vyhováral sa aj na vtedajšie zlé vybavenie trnavskej nemocnice. "To sú proste veci, ktoré sa nedajú nikdy predvídať, každá odpoveď na naše požiadavky bola, že nie sú peniaze," doplnil obžalovaný lekár.

Bolesť rodičov nad stratou dcérky je aj po takmer siedmich rokoch stále obrovská. Obaja sa počas výsluchu na sude rozplakali. "Nepočuli sme plač a v podstate sa to zbehlo veľmi rýchlo, dcérka bola niekde vedľa a tam ju oživovali," dodala matka dieťaťa. 

Rodičia na kameru hovoriť odmietli, no povedali, že k obžalovanému lekárovi necítia nenávisť, ale ide im iba o spravodlivosť a najmä o to, aby sa podobne zbytočné úmrtia detí neopakovali. Lekárovi hrozí až päťročný trest. "Cítim sa nevinný," dodal obžalovaný lekár.

Proces bude pokračovať ďalšími pojednávaniami a verdikt je zatiaľ v nedohľadne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy