Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vážna situácia v autobusovej doprave pretrváva. Banskobystrická župa zvolala mimoriadne zastupiteľstvo
Zdielať na

Vážna situácia v autobusovej doprave pretrváva. Banskobystrická župa zvolala mimoriadne zastupiteľstvo

BANSKÁ BYSTRICA / Vážnu situáciu v autobusovej doprave dnes riešili banskobystrickí krajskí poslanci. Župa zvolala mimoriadne zastupiteľstvo. Spory s SAD Zvolen sa pokúsia urovnať v stredu na spoločnom rokovaní. Autobusy v kraji dnes jazdili, keďže si samosprávy vyjednali vlastné zmluvy s dopravcom.

Prímestské linky jazdia, ale iba zatiaľ, 9 dotknutých okresov sa dohodlo s prepravcom na priamej objednávke, ktorú preplatí župa, no jazdiť takto môžu maximálne týždeň. Vážny stav dnes riešili krajskí poslanci na mimoriadnom zastupiteľstve. "Tie finančné veci sú jasné, oba tábory sa dohodli a hovoria jednou rečou, treba urovnať tie medziľudské vzťahy a ospravedlniť sa," uviedol Jakub Gajdošík, predseda dopravnej komisie.

Zástupca štátu, ktorý je menšinovým vlastníkom SAD Zvolen na zastupiteľstve chýbal. "Hoci tam máme menšinový podiel, sme tam len štatisti, starostovia sa dohodli a otec so synom nech to riešia," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini.

V stredu by si mali pohádaní partneri sadnúť za jeden rokovací stôl. Župa je pripravená doplatiť finančné záväzky za rok 2019. "Župa to uznáva a zaplatí to," potvrdil Jakub Gajdošík. "Zajtra už aj budú na účte druhej strany," dodal Ondrej Lunter, podpredseda BBSK. 

Vedenie kraja sa s dopravcom sporí o nezákonné dodatky uzavreté ešte predchádzajúcim županom a zálohové platby. "V tej dobe to bolo najlepšie riešenie a schválili to všetci krajskí poslanci," povedal Marián Kotleba, poslanec BBSK. 

Poslanci veria, že sa spory podarí urovnať a krízu v doprave vyriešiť do konca týždňa. "Nikoho záujmom nebolo uraziť vodičov, toto nebolo našim cieľom..mrzí ma ak by boli týmto dotknutý," dodal Ondrej Lunter. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy