Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Noc medzi horskými skalami hrozila dvom horolezcom. Záchranná akcia skončila okolo polnoci
Zdielať na

Noc medzi horskými skalami hrozila dvom horolezcom. Záchranná akcia skončila okolo polnoci

VYSOKÉ TATRY / Dvaja slovenskí horolezci nenašli zostupovú cestu zo Západného Gerlachu a hrozilo, že zostanú cez noc medzi skalami. Za tmy sa tak začala akcia horských záchranárov, ktorá sa skončila okolo polnoci.

Horskí záchranári stúpali k slovenským horolezcom približne dve hodiny a boli s nimi v spojení, "Šťastie bolo, že mali na danom mieste signál, že sa dalo s nimi komunikovať," uviedol záchranár Ján Korenko. 

Horolezcom odporúčali, aby ostali na mieste. Lenže to sa nestalo. "Jedinú chybu, čo urobili bolo to, že sa rozdelili. Teda, že jeden ostal na mieste a druhí išiel sám hľadať zostupovú trasu a mali iba jedno svetlo," opísal udalosti záchranár. 

Krik a aj svetlo z mobilu pomohlo horolezcov lokalizovať. Jeden z dvojice pomoc pri zostupe nepotreboval, druhého záchranári radšej istili. 

Sneh je hore veľmi tvrdý, a tak museli záchranári dávať pozor na to, aby sa nikto nešmykol a nepreletel cez skalnú stenu. "Naširoko nohy, mačku mať von, aby si nezakopol o pracke," vysvetľoval jeden zo záchranárov. 

Slováci boli dobre vybavení, len nenašli správnu cestu, keď zostupovali zo zadného Gerlachu, a to sa podľa záchranárov môže stať komukoľvek. "Sú za nejakou skalou, nejakou hranou. V noci, za zlého počasia za zlej viditeľnosti s čelovkou, teda v tomto prípade bez čelovky to nebolo možné nájsť takéto miesto," dodal záchranár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy