Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Lejak, krúpy a víchor. Prezidentka sa v Jeruzaleme musela vysporiadať aj s nástrahami počasia
Zdielať na

Lejak, krúpy a víchor. Prezidentka sa v Jeruzaleme musela vysporiadať aj s nástrahami počasia

JERUZALEM / Lejak, krúpy a víchor. To všetko sa valilo na našu prezidentku počas prehliadky jeruzalemského Starého mesta. Spoločnosť jej robila početná ochranka, ktorá z nej ani sekundu nespustila oči.

Zuzana Čaputová pútala pozornosť médií, keďže sa ako jedna z mála žien vo vrcholnej funkcii zúčastnila na spomienkovej akcii v Jeruzaleme. Inak tomu nebolo ani počas prehliadky Starého mesta. Pri nej sa však musela vysporiadať s mimoriadne nepriaznivým počasím.

​​Vždy elegantne oblečená prezidentka sa brodila zaplavenými uličkami, kým sa dostala do židovskej štvrte. Navštívila tam najposvätnejšie miesto pre Židov - Múr nárekov. V ženskej sekcii, ktorá je oddelená od mužskej plotom, Čaputová vložila do štrbiny lístok so svojimi prianiami. "Židia na celom svete veria, že všetky brány, cez ktoré idú prosby do neba, sa nachádzajú práve tu," povedal sprievodca M. Schoenhauser. 

Naša prezidentka si prešla aj Krížovú cestu. Pri jednom zo zastavení sa dotkla kameňa s priehlbinou v tvare dlane, ktorý sa uctieva ako odtlačok Ježišovej ruky. Nakoniec si pozrela Boží hrob, kde mali podľa kresťanských tradícií pochovať Ježiša Krista. 

Návšteva Čaputovej v Izraeli vyvrcholila stretnutím s tamojším prezidentom Rivlinom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy