Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kriak neľutuje, že sledoval novinárov. Fotky teraz považuje za silný dôkaz
Zdielať na

Kriak neľutuje, že sledoval novinárov. Fotky teraz považuje za silný dôkaz

BRATISLAVA / V kauze popravy Jána a Martiny sú kľúčové aj vecné dôkazy. A takými sú aj fotografie vykonané sledovacím komandom Mariana Kočnera. Miroslav Kriak tvrdí, že boli najatí Petrom Tóthom na to, aby sledovali dílerov drog pre štát. V skutočnosti však išlo o sledovanie Jána Kuciaka a ďalších novinárov. Tieto fotografie mala Alena Zsuzsová ukazovať Zoltánovi Andruskovi. Kriak to neľutuje.

"Ja od začiatku tvrdím, že je veľmi dobre, že novinári sledovaní boli. Bolo to dobré preto, pretože z toho vzišiel materiálny dôkaz, ktorý nielenže sa nedá zlomiť, ale nedá sa ani ohnúť," tvrdí člen sledovacieho komanda a zároveň svedok Miroslav Kriak. 

"Táto logika mi príde perfidná. Ako keby, teraz to možno trošku preženiem, staviteľ komínov v koncentračných táboroch tvrdil, že dobre, že ich postavil, pretože zanechal dôkaz, že holokaust existoval," reaguje na slová svedka splnomocnenec rodiny zavraždeného novinára Daniel Lipšic. 

Tvrdý oriešok pre obhajobu 

Ide pritom presne o tie isté fotografie Jána Kuciaka, ktoré na súde v Pezinku spoznal odsúdený Zoltán Andruskó, obžalovaný Miroslav Marček a tiež svedok Peter Tóth. Polícia ich zaistila na USB kľúči, ktorý našla počas domovej prehliadky v dome obžalovaného Mariana Kočnera.

"Sú to tie fotografie z USB-kľúča. Spoznávam ich. Tak jak z roboty ide na autobus. Na túto sa nepamätám," znela výpoveď Andruskóa. "Mám pocit, že medzi nimi bola ešte jedna fotografia, ktorá mi pripomínala myslím tú poslednú. Tam, ako stál pri tej bráničke svojho domu," uviedol aj Peter Tóth pri pohľade na fotografie. 

"Tento dôkaz je najtvrdším orieškom pre obhajobu," stojí si za svojim Kriak. "Snaží sa nejako z toho celého vyviniť, ale je to takmer absurdné," hovorí Lipšic. Pred rokom tieto fotografie ako prvá zverejnila talianska televízia. Sledovacie komando zaznamenávalo denné návyky Jána Kuciaka, jeho cestu domov, či do práce.

Protiprávna činnosť

Člen sledovacieho komanda novinárov ale opakovane zdôraznil, že neľutuje, že túto činnosť robili. "V každom prípade som rád, že to, čo sme vyprodukovali, prispeje snáď k spravodlivosti," dodal Kriak. 

S tým ale nesúhlasí Lipšic, ktorý tvrdí, že je kľúčová vec to, že sledovacie komando vykonávalo protiprávnu činnosť. A to, že polícia odhalila fotky, je podľa neho šikovnosť vyšetrovacieho tímu a prokurátora. "Tvrdiť, že výsledky sledovacej činnosti sú dnes dôkaz v ďalšej trestnej veci. To je síce pravdou, ale dokazuje to čo, že vykonával pán Kriak bohumilnú činnosť ? Nie!" vraví rázne Lipšic. 

V jednej veci ale so svedkom Kriakom súhlasí aj advokát Daniel Lipšic. Spomínané fotky, u ktorých odsúdený Adruskó potvrdil, že ich používali pri príprave popravy novinára, sú silným nepriamym dôkazom. "Tak samozrejme, tá reťaz tých ľudí, je relevantná a spája ako nepriamy dôkaz Mariana Kočnera s vraždou Jána Kuciaka," potvrdil Lipšic. 

Sieť dôkazov

V súvislosti s Marianom Kočnerom je nepriamy dôkaz aj výpoveď Zoltána Adruskóa, ktorý s políciou od začiatku spolupracuje. Naše trestné právo ale umožňuje usvedčiť páchateľa aj na základe reťazca silných nepriamych dôkazov, ktoré vylučujú inú alternatívu skutkového deja. "Sa črtá po dvoch týždňoch procesu taká sieť nepreniknuteľná, logická sieť nepriamych dôkazov, ktoré spájajú Mariana Kočnera s vraždou Kuciaka," dodal advokát. 

Pozrite si reportáž o 6. dni pojednávania v prípade vraždy novinára, jeho snúbenice a podnikateľa z Kolárova: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy