Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najvyšší súd vrátil prípad Filipa Rybaniča krajskému súdu. Kaliňákovi sa musí verejne ospravedlniť
Zdielať na

Najvyšší súd vrátil prípad Filipa Rybaniča krajskému súdu. Kaliňákovi sa musí verejne ospravedlniť

BRATISLAVA / Najvyšší súd SR vrátil prípad Filipa Rybaniča bratislavskému krajskému súdu na ďalšie konanie. Informovala o tom hovorkyňa najvyššieho súdu Alexandra Važanová. Podľa rozhodnutia senátu predošlý verdikt porušil zásadu zákazu zmeny k horšiemu, navyše bol nesprávne posúdený aj samotný skutok.

Rybanič sa ako poslanecký asistent a vtedajší zamestnanec banky pozrel na účty Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Krajský súd navyše prikázal Rybaničovi, aby sa exministrovi vnútra za svoje konanie verejne ospravedlnil. „Senát Najvyššieho súdu na podklade dovolania obvineného Filipa R. zrušil rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave a vec mu vrátil na ďalšie konanie a rozhodnutie. Najvyšší súd zistil, že dovolanie obvineného vo vzťahu k namietanej okolnosti spočívajúcej v úprave skutku krajským súdom je opodstatnené, pretože ňou krajský súd porušil zákaz zmeny k horšiemu. Navyše v dôsledku takéhoto postupu krajského súdu došlo následne aj k nesprávnemu právnemu posúdeniu skutku,“ informovala v stanovisku hovorkyňa Alexandra Važanová. Prípad sa tak vráti na Krajský súd Bratislava.

„Kočnerovci mi chceli zničiť život. Našťastie sa im to nepodarilo. Nepoľavíme dovtedy, kým z tejto krajiny nedostaneme všetkých kočnerovcov a všetky gorily," povedal v utorok na tlačovej konferencii v reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR Rybanič. Volebný líder Demokratickej strany Jozef Rajtár doplnil, že týmto rozhodnutím prerazili prvú bariéru na ceste k spravodlivosti.

Asistent poslanca Jozefa Rajtára Filip Rybanič čelil obžalobe pre ohrozenie obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Podľa obžaloby si nezákonne pozrel v banke účty vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Podľa prokuratúry sa tým dopustil spomenutého skutku, a to závažnejším spôsobom, za ktorý hrozí trestná sadzba tri až osem rokov väzenia. Závažnejším spôsobom konania sa v tomto prípade rozumie „porušenie dôležitej povinnosti vyplývajúcej z páchateľovho zamestnania, postavenia alebo funkcie, alebo uloženej mu podľa zákona“.

Rybanič predtým pracoval ako zamestnanec banky. Po jeho obvinení opozícia kritizovala, že v tomto prípade polícia konala veľmi rýchlo, na rozdiel od iných prípadov, v ktorých sú podozriví predstavitelia vládnej moci. Prípad sa na prvostupňovom súde pre zachovanie bankového tajomstva pojednával s vylúčením verejnosti.

Rozhovor s Rybaničom a s Rajtárom nájdete tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy