Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V slovenských horách vlani zomreli desiatky ľudí
Zdielať na

V slovenských horách vlani zomreli desiatky ľudí

BRATISLAVA / V slovenských horách vlani zomrelo 40 ľudí, čo je o osem obetí viac než pred dvoma rokmi. Stúpol tiež počet výjazdov záchranárov na pomoc turistom. Informovala o tom Horská záchranná služba, ktorej členovia najčastejšie pomáhali Slovákom, Čechom a Poliakom.

Horská záchranná služba zaznamenala predchádzajúci rok až 40 smrteľných prípadov. V roku 2018 zomrelo v horách na Slovensku 32 ľudí. Záchranári zasahovali v 2886 prípadoch, čo predstavuje medziročne nárast o 4,5 percenta. Z toho až dve tretiny akcií tvorili zásahy na lyžiarskych tratiach. Mimo zjazdovky HZS pomáhala turistom hlavne vo Vysokých Tatrách.

52 percent z celkového počtu zachraňovaných turistov potrebovali pomoc domáci Slováci, ďalej Poliaci (16,6 percenta) a Česi (11,9 percenta), ktorí dlhodobo tvoria najpočetnejšiu zahraničnú klientelu slovenských hotelierov.


Návštevnosť slovenských hôr stúpa. Podľa úradov k vyššiemu počtu ubytovaných hostí prispelo aj opatrenie, na základe ktorého musia zamestnávatelia prispievať svojim pracovníkom na rekreáciu vo vlasti.

Záchranári vydali výstrahu pred mimoriadne nebezpečnými podmienkami v horách. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy