Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prvý deň pojednávania v prípade vraždy Kuciaka: Marček vypovedal ako dvojicu popravil, ostatní vinu z vraždy popreli
Zdielať na

Prvý deň pojednávania v prípade vraždy Kuciaka: Marček vypovedal ako dvojicu popravil, ostatní vinu z vraždy popreli

PEZINOK / Prvý deň procesu vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej priniesol hneď dve priznania. Jedno z úst Miroslava Marčeka, druhé od Mariána Kočnera. V pojednávacej miestnosti sa stretli obžalovaní z vraždy s rodičmi mladej dvojice. Obžaloba sa však týka aj vraždy podnikateľa Petra Molnára. Aj jeho príbuzné sledovali proces zoči-voči údajným vrahom. Do pojednávacej miestnosti priviedli Zsuzsovú, Marčeka, Szabóa a Kočnera v putách, každého z inej väznice

Pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa ráno zišli desiatky novinárov, ktorí čakali, kým ich príslušníci ZVJS vpustia do budovy súdu. Práve tu sa začal mega proces v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na obžalovaných v pojednávacej miestnosti smutne čakali rodičia zavraždeného Jána Kuciaka ale aj matka Martiny. Bola tu aj exmanželka a sestra zavraždeného podnikateľa Molnára.

Alena Zsuszová, Tomáš Szabó, v maskáčových teplákoch poznateľný Miroslav Marček a v obleku Marian Kočner- takto vstúpili do piojednávacej miestnosti. O pár minút neskôr čelili všetci štyria otázke, či cítia vinu za skutky, pre ktoré stoja pred súdom. 

Zsuzsová vinu odmieta, Kočner sa priznáva len k 60-tim nelegálne držaným nábojom. K nelegálnemu ozbrojovaniu áno, k objednávke vraždy Jána Kuciaka nie. Vinu popiera aj vodič dodávky Tomáš Szabó. Zlom nastal ale v momente, keď sa sudkyňa pýtala na vinu Miroslava Marčeka. Ten vzápätí vypovedal niekoľko hodín, odpovedal na otázky a prítomným veľmi detailne popísal, teda podľa vlastných slov popravil, Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Z tvári rodičov Jána a Martiny sa dal čítať neopísateľný smútok. 

Marček opísal priebeh vraždy

"Vbehla do kuchyne, ja som išiel za ňou a tam som trafil aj ju. Videl som miesto zásahu, viem, že bola hneď mŕtva a pri odchádzaní som ešte raz vystrelil na Jána Kuciaka, ktorý ležal na schodoch. Zatvoril som za sebou dvere," uviedol Marček vo výpovedi. Ján Kuciak teda pri odchode dostal aj ranu istoty, a takto Miroslav Marček opísal, prečo musela zomrieť aj Martina Kušnírová: "Nevedel som, že aj ona stojí za dverami. Keď som zasiahol pána Kuciaka, urobil krok dozadu, vlastne padal dozadu. Držal sa jednou rukou dverí, ktoré pootvoril, vtedy som tam zbadal ju. Slečnu Kušnírovú. Vzhľadom na to, že som zaklopal na dvere tak, že som nemal kuklu, nebolo možné len tak odísť." 

Práve Martinina prítomnosť v dome zabránila tomu, aby dvojicu zavraždili už 19. februára. Po dvoch dňoch už ale na tom strelcovi nezáležalo. Podľa Marčekovej výpovede mali bratranci Szabó a Marček Kuciaka v skutočnosti najskôr uniesť a potom zavraždiť na neznámom mieste. To však bol podľa nich príliš riskantný plán. "V piatok, neviem, ktorý to bol dátum, vo februári 2018, mi Tomáš Szabó zavolal, že sa mám uňho zastaviť v obchode, totiž Andruskóo vraj už doniesol peniaze," pokračoval vo výpovedi Marček. 

Marčekovo priznanie ale považuje za účelové. "Účelové na základe toho, že chce dosiahnuť najnižší možný trest," vyjadrila sa obhajkyňa Tomáša Szabóa Ivana Kochanská. Szabó dokonca Marčekovu výpoveď označil za výmysly, chce situáciu objasniť a cíti sa dokonca nevinný. 

Zsuzsová pozná len Kočnera 

Neskôr sa k slovu dostala aj Alena Zsuzsová. Prítomným doslova povedala, že "od pána Andruskóa som si v živote žiadnu vraždu neobjednala." No a zo spoluobžalovaných pozná len Mariana Kočnera. Vzápätí to isté povedal Marian Kočner a odmietol vypovedať. 

Marčeka vytýčili na samostatné konanie

Obhajca Marčeka po ku koncu prvého dňa pojednávania požiadal o konanie v neprítomnosti jeho klienta a tiež podal podnet na zmenu dôvodov väzby - zrušenie kolúznej väzby, pretože už neprichádza do úvahy ovplyvňovanie, nakoľko obžalovaní už vypovedal. Obžalovaný Marček vyhlásil, že nechce byť vypočutý ani k okolnostiam ďalšieho trvania väzby. Prokurátor voči jeho žiadosti nevzniesol námietky a akceptoval ju. Súd nakoniec rozhodol, že Marček sa nemusí zúčastniť viac na vytýčených termínoch hlavného pojednávania. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy