Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vražda novinára Jána Kuciaka. Kto a kedy príde svedčiť
Zdielať na

Vražda novinára Jána Kuciaka. Kto a kedy príde svedčiť

BRATISLAVA / V pondelok sa začína hlavne pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Svedkovia už dostali predvolania.

Objednávateľmi vraždy novinráa sú podľa obžaloby Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Obžalovaný Miroslav Marček tvrdí, že bol strelcom a Tomáš Szabó mu mal pri vraždách pomáhať. Dvojica popravila aj podnikateľa Petra Molnára. Marček priznáva, že usmrtil aj Martinu Kušnírovú. 

Na procese budú vypovedať rodinní príslušníci zavraždených, ale aj novinári. Kolegovia Jána Kuciaka. Príde vypovedať lekár, ktorý zavraždeného Jána a Martinu obhliadol priamo na mieste činu. Súd predvolá finančníka skupiny Penta Jaroslava Haščáka, ale aj exsiskára Petra Tótha či policajtov, ktorí pred vraždou sledovali a lustrovali Jána Kuciaka.  

Televízia JOJ získala konkrétny rozpis, podľa ktorého trestný senát Špecializovaného trestného súdu naplánoval predvolania svedkov. Očakávajú sa dlhé pojednávacie dni. 

PONDELOK, 13.1.2020

Už na pondelkové pojednávanie súd predvolal na výsluch manželku zavraždeného podnikateľa Petra Molnára. Príde vypovedať aj jeho sestra. 

UTOROK 14.1.2020

V utorok má prísť na výsluch až sedem svedkov. Aj sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó. V utorok začne proces výpoveďou Zlatica Kušnírová - mama Martiny a Jozef Kuciak - Jánov otec. Na tento deň súd predvolal aj novinárových súrodencov. Sudkyňa chce dopoludnia vypočuť aj družku strelca Miroslava Marčeka. Príde aj svedok, ktorý predal Tomášovi Szabóovi starú pištoľ. Poznali sa z detstva. 

Utorkové popoludnie bude celé patriť výsluchu sprostredkovateľa vraždy Jána Kuciaka, Zoltánovi Andruskóovi. Ten je od 30. decembra 2019 vo výkone trestu. Súd mu schválil dohodu s prokuratúrou a dostal 15-ročný trest.

​STREDA, 15.1.2020

V stredu sa očakáva výsluch exsiskárov Petra Tótha a Miroslava Kriaka. 

Tretí deň pojednávania začne výsluchom niekdajšieho Kočnerovho dôverníka Petra Tótha. Ten zabezpečoval sledovanie Jána Kuciaka. Na tento deň predvoláva súd aj ďalšieho dôstojníka tajnej služby, Miroslava Kriaka. Sledoval pre Tótha novinára a fotografoval ho. Pritom sa často maskoval parochňami, barlami, lepil si umelé fúzy. Tvrdí, že na sledovanie novinára ho najal, aby zistii, či užíva alebo predáva drogy. Nevedel, že sledovanie vykonáva pre Kočnera. 

Na stredu je predvolaný aj expolicajt Štefan Mlynarčík. Tvrdil, že ho v roku 2016 Kriak nahovoril pracovať pre spravodajskú službu. Mal sledovať bratislavský bar Next Apache, do ktorého chodili aj novinári. Údajne bar sledovali pre drogy. Taktiež utajene fotil pre Kriaka Jána Kuciaka. 

Na záver stredajšieho pojednávania je predvolaný Jozef Dučák. Ide o dlhoročného priateľa Mariana Kočnera. Dučák figuroval v prípade ovládnutia majetku Technopol Services. Dučáka Ján Kuciak kontaktoval v roku 2016, keď písal o kauze. Svedok o tom hneď informoval Mariana Kočnera. 

Proces je rozdelený na viac dní v januári.

PONDELOK, 20.1.2020

Príde aj Norbert Bödör aj šéf Penty Jaroslav Haščák. Súd 20. januára očakáva šesť svedkov. 

Na štvrtý pojednávací deň s obžalovanými príde vypovedať Norbert Bödör. Syn veľkopodnikateľa z Nitry. S Kočnerom sa pozná osobne. S Jánom Kuciakom sa vraj nikdy osobne nestretol. Tvrdí, že na kompromitácii novinára sa nepodieľal a Kočnerovi nepomáhal. Polícia preveruje či svedok financoval paparazzovanie novinárov. Bödör údajne zabezpečoval cez kontakty v polícii lustrovanie novinára. Je rodinne prepojený s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom. 

Po výsluchu Bödöra bude podľa rozpisu realizovaný výsluch finačníka a šéfa Penty Jaroslava Haščáka. Haščák je s Kočnerom priateľ, obžalovaný bol významným klientom ich Privat banky. Kočner Haščákovi písal na mobil 17.1.2018. Poslal mu správu, že pracuje na "od****ní č****ka". Bolo to mesiac pred vraždou Jána Kuciaka. Haščák tvrdí, že táto komunikácia sa týkala odstavenia vyšetrovateľa NAKA mjr. Lukáša Kyselicu od vyšetrovania Pavla Ruska v prípade objednávky vraždy Sylvie Volzovej. 

Po Haščákovi príde vypovedať Andrej Tóth. Svedok pozná obžalovaného Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Vidával ich ako manažér golfového areálu v Báči, kde sa Kočner so Zsuzsovou stretával. 

Aj ďalší svedok Erik Schwartz už dostal predvolanie na tento deň. Má vypovedať o vzťahu Zsuzsovej ku Kočnerovi. Schwartz je spolumajiteľom golfového areálu s Kočnerom. Tvrdí, že keď do rezortu prišla Zsuzsová s Kočnerom, nastal vždy medzi personálom rozruch. Kočner sa údajne k zamestnancom vždy správal podľa nalády. Mali obavu, že príde o miesto. Zsuzsová tam chodila na červenom Mercedese. Polícia má vo vyšetrovacom spise fotku Zsuzsovej a jej auta, ako stojí pri Kočnerovi. Svedok potvrdil, že na fotke spoznal ich areál. 

Ďalším svedkom, ktorý príde v tento deň vypovedať je majiteľ susediaceho domu s domom Jána Kuciaka. 

Na záver dňa je naplánovaný svedok Martin Sehnal. Sehnal je domáci kutil a venuje sa obrábaniu kovov. Na žiadosť obžalovaného Marčeka a Szabóa vyrobil tlmič a dve hlavne na zbraň, ktorou Marček údajne zavraždil novinára. Tvrdí, že ak by vedel, prečo chceli od neho vyrobiť hlaveň a tlmič, nikdy by ich nevyrobil. 

UTOROK 21.1.2020

Piaty deň pojednávania bude patriť predvolaným novinárom. Súd plánuje osem výsluchov. V utorok, 21. januára, prídu na proces dopoludnia vypovedať kolegovia zavraždeného novinára Jána Kuciaka z redakcie aktuality.sk, kde pracoval. Päť jeho kolegov opíše, na akých článkoch v kritickom období Ján pracoval. Budú vypovedať aj k vyhrážaniu sa Kočnera smerom k novinárovi. 

Popoludní bude vypovedať Maroš Vachna. Je to majiteľ firmy, ktorá Alene Zsuzsovej požičiavala šaty pre svoju dcéru na modeling. Zsuzsová ho mala požiadať aj o pomoc pri snahe dostať Kočnera z väzby. 

Ďalší dvaja svedkovia, ktorí prídu v závere tohto dňa vypovedať, poznali zavraždeného podnikateľa Petra Molnára. Budú vypovedať k vzťahom obžalovných Marčeka a Szabóa k podnikateľovi. 

Február začne výsluchmi znalkýň

PONDELOK 3.2.2020

Podľa rozpisu výsluchov, ktoré má k dispozícii redakcia webového portálu noviny.sk, už 3. februára budú v prípade vraždy Jána Kuciaka vypovedať dve znalkyne. 

Ráno začne výsluch antropologičky Oľgy Petrusovej. Tá vyrobila antropologický posudok na údajných vrahov novinára. Skúmala obžalovaného Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa. Zistila pri porovnávaní záznamov z priemyselných kamier, že oboch nemožno vylúčiť ako osobu, ktorá bola zachytená kamerami pri futbalovom štadióne vo Veľkej Mači. Pri Marčekovi znalkyňa uviedla, že so skúmanou osobou má zhodný aj konkrétny typový znak. Os dolných končatín. 

Cez futbalový štadión mali vrahovia naplánovanú cestu k domu Jána Kuciaka. Vrah ňou šiel 16.2, 18.2. a aj v deň vraždy, 21.2.2018. 

Druhá znalkyňa, ktorú súd po antropologičke vypočuje bude, MUDr. Michaela Rendeková. Doktorka skúmala previerky výpovedí Miroslava Marčeka. Marček ich podal k vražde podnikateľa z Kolárova. Zistila, že z technického hľadiska sú jeho tvrdenia prijateľné a v súlade so znaleckým posudkom. 

Marček vypovedal, ako sa dostal na pozemok Petra Molnára, ako ho zavraždil a aj ako použil zbraň. Vyšetrovateľom ukázal aj to, kde zbraň zahodil. 

Žalobu súd prijal koncom roka 2019. V závere roka prijal senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku obžalobu v prípade vraždy Jána Kuciaka. V obžalobe prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zhrnul štyrom obžalovaným celkovo šesť skutkov. 

Keďže obžalovný Miroslav Marček priznáva, že zavraždil Jána Kuciaka, zastrelil Martinu Kušnírovú a zavraždil podnikateľa Petra Molnára, súd začal predvolávať všetkých svedkov potrebných pre dokazovaie ku všetkým skutkom priebežne. 

Dá sa očakávať, že sa proces natiahne až do letných mesiacov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy