Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na celom Slovensku hrozí poľadovica. SHMÚ upozorňuje aj na závažnú smogovú situáciu
Zdielať na

Na celom Slovensku hrozí poľadovica. SHMÚ upozorňuje aj na závažnú smogovú situáciu

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v stredu výstrahy pre poľadovice. Hrozia na celom území Slovenska. Výstrahy platia aj pre smogovú situáciu.

V stredu bude jasno až polojasno, miestami, najmä na západe a severe, nízka oblačnosť alebo hmla a ojedinele slabé sneženie. Neskôr popoludní na západnom a strednom Slovensku bude oblačnosť pribúdať. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke.

Meteorológovia varujú pred poľadovicou, ale aj pred závažnou smogovou situáciou.

Na celom Slovensku dnes hrozí poľadovica. SHMÚ vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá platí miestami do nedele 12. januára do polnoci. „Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varujú meteorológovia.

SHMÚ vydal výstrahu aj pred závažnou smogovou situáciou v Ružomberku a okolí, ktorá platí až do odvolania. Rovnako, taktiež do odvolania, upozorňuje na smogovú situáciu v Krompachoch, Martine a Vrútkach.

Vo vysokohorskom teréne najvyšších polôh pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne najvyšších polôh pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby na svojej stránke.

Nový sneh z poslednej periódy sneženia bol včerajším silným vetrom previaty najmä na záveterné východné, juhovýchodné a južné svahy, no takisto je ukladaný aj pod stenami a strmými svahmi rôznych orientácií. Vo všeobecnosti je snehová pokrývka dobre spevnená, ale lavínové nebezpečenstvo je značne lokálne a viazané najmä na vyššie položené žľaby a sedlá východných a južných orientácií. Na takýchto miestach sa môžu nachádzať menej stabilné snehové dosky a vankúše, pričom je možné ich uvoľnenie pri veľkom dodatočnom zaťažení. Lokálne na slnkom osvietených svahoch môžu vetrom nafúkané dosky strácať stabilitu. V severne exponovaných veľmi strmých žľaboch najvyšších polôh sa ešte nachádza nezviazaný sneh, ktorý je možné veľkým dodatočným zaťažením uvoľniť. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.

V stredu ráno prevláda na horách jasné počasie s inverziou, ktorá spôsobuje chladné ústia dolín, kde teplota klesla počas noci na -15°C a teplejšie vrcholy hôr, kde teplota klesla na -5°C. Ráno fúkal mierny severozápadný vietor o sile 3-6 m/s (11-22 km/h), v nárazoch do 10 m/s (36 km/h). Za predchádzajúcu periódu sneženia pripadlo od 10 do 40 cm nového suchého snehu. Vplyvom vetra bol sneh previevaný na záveterné svahy, do žľabov a pod skalné steny. Tu je uložený vo forme dosiek, snehových vankúšov a prevejov rôznej tvrdosti a s hrúbkou aj viac ako 50 cm. Vetrom exponované miesta sú naopak, často vyfúkané do skál, trávy alebo ľadového podkladu.

Celková výška snehu je naďalej podpriemerná, v polohách do 1 600 m je 20 až 70 cm, vo vyšších polohách (nad 1 800 m) je celková výška snehu 50 až 140 cm.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy