Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Parlamentné voľby budú už o osem týždňov. Čo robiť, ak chcete voliť zo zahraničia?
Zdielať na

Parlamentné voľby budú už o osem týždňov. Čo robiť, ak chcete voliť zo zahraničia?

SLOVENSKO/SVET / Parlamentné voľby budú o osem týždňov. Slovenskí občania, ktorí chcú voliť zo zahraničia, však musia najneskôr do 10. januára urobiť jeden nevyhnutný krok - požiadať o voľbu poštou. Všetky potrebné informácie sú už na internetovej stránke ministerstva vnútra.

1. príklad

Slovák má trvalý pobyt povedzme v Londýne, v Ríme či vo Filadelfii. Ten žiadosť posiela ministerstvu vnútra. Odtiaľ mu obratom domov pošlú volebné tlačoviny. No a hlasovací lístok opäť treba poslať na vnútro. "Nával žiadostí začal práve teraz," uviedla Eva Chmelová, zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby. 

2. príklad je komplikovanejší

Občan má trvalý pobyt na Slovensku, avšak vie, že počas volieb bude pár dní športovať v Aplách, alebo bude pracovne v Berlíne. Ten posiela do 10. januára žiadosť svojmu obecnému úradu. Musí ale uviesť adresu v cudzine, kam mu pošlú volebné tlačoviny. A hlasovací lístok opäť treba poslať na obec. "Pre týchto ľudí je strašne veľkým problémom, ako vôbec voliť," poznamenal Samuel Zubo, predseda OZ Srdcom doma. 

Práve Združenie Srdcom doma sa dlhodobo angažuje v tejto téme. Na svojej stránke má tiež návod, ako pomerne rýchlo vybaviť žiadosť o voľbu poštou.

Naše zákony umožňujú voliť poštou len do slovenského parlamentu. Nie je to možné v krajských, európskych či prezidentských voľbách. Premiér v marci naznačoval, že by sa to malo zmeniť, nič sa však nestalo. "Pani ministerka už dokonca tieto práce zadala svojim podriadeným organizáciám," povedal Peter Pellegrini. 

Súčasná opozícia opakovane navrhovala zmeniť zákony tak, aby Slováci v zahraničí mali výrazne ľahší prístup k rôznym typom volieb. Koalícia to ale vždy zamietla. "V Rakúsku je úplne bežnou praxou, že občania môžu voliť v predstihu, alebo zo zahraničia. Nielen poštovou formou, ale sú možnosti voľby aj na veľvyslanectvách, alebo konzulátoch," vysvetlil Martin Klus, podpredseda NR SR. 

V zahraničí žije podľa odhadov vyše 300-tisíc Slovákov. Teoreticky, ak by všetci volili jednu stranu, tá by sa pohodlne dostala do parlamentu. Takáto situácia samozrejme nenastane, pretože nie všetci budú voliť, a hlasy tých, ktorí budú, sa rozdelia medzi viacero strán. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy