Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obnovenie vyšetrovania korupcie pri voľbe generálneho prokurátora. Vypovedať boli poslanci aj Iveta Radičová
Zdielať na

Obnovenie vyšetrovania korupcie pri voľbe generálneho prokurátora. Vypovedať boli poslanci aj Iveta Radičová

BRATISLAVA / Archívy Mariána Kočnera v minulom roku otvorili ďalšie trestné konania, ktoré by boli zapadli prachom. Jedným z nich je aj obnovené vyšetrovanie korupcie pri voľbe generálneho prokurátora z roku 2010-2011. Vypovedať boli desiatky bývalých poslancov, vrátane expremiérky Ivety Radičovej. Obvinený zatiaľ nie je nikto.

​Písal sa rok 2010, keď sa parlament neúspešne niekoľkokrát pokúšal zvoliť generálneho prokurátor. No a poslanci mali rozhodnúť medzi Dobroslavom Trnkom a Jozefom Čentéšom. Iveta Radičová sa po navrhnutí Dobroslava Trnku vyhrážala, že v prípade jeho zvolenia podá demisiu. Už vtedy sa spomínali upravené lístky, či možná korupcia, no vyšetrovanie v roku 2011 bolo zastavené až do júna 2019.

"V súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka boli zistené nové skutočnosti, na základe ktorých bolo obnovené vyšetrovanie podozrení z korupcie a  skupovania poslaneckých hlasov," vyjadril sa poslanec NR SR za PS Martin Poliačik. Polícia nielenže obnovila vyšetrovanie, dôkazy, ktoré má zrejme aktuálne v rukách, sú natoľko závažné, že ich oprávňujú začať trestné stíhanie. 

V deň keď nám polícia potvrdila obnovené vyšetrovanie sme sa dovolali aj bývalému poslancovi SDKÚ Stanislavovi Janišovi, ktorý svojho času ako jediný z SDKÚ navrhol práve Dobroslava Trnku. K veciam sa dnes už vyjadrovať nechce. 

Expremiérka Iveta Radičová absolvovala svoj výsluch 1.augusta. "Keby sme to vtedy vyhrali, tak by možno Janko Kuciak s Martinou ešte žili," vyjadrila sa Radičová. Vyšetrovateľ kontaktoval aj Richarda Sulíka, ktorý vtedy viedol NR SR, naopak Pavol Hrušovský vraj kontaktovaný nebol. 

O možných zradcoch v koalícii sa vždy v parlamente len šepkalo. Doteraz nie sú známe žiadne konkrétne mená. Skúpa na slovo je zatiaľ aj polícia. "V trestnej veci naďalej prebiehajú procesné úkony, vrátane výsluchov svedkov. Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry vykonal už niekoľko desiatok výsluchov, konkrétne počty nebudeme uvádzať. Doposiaľ nebola obvinená žiadna osoba," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová.

Archívnu reportáž ohľadom pojednávania v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy