Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jeden vraj predával lieky na tlak, druhá kĺbovú výživu. Humenský súd im to ale neuveril
Zdielať na

Jeden vraj predával lieky na tlak, druhá kĺbovú výživu. Humenský súd im to ale neuveril

HUMENNÉ / Jeden tvrdil, že nepredával pervitín, ale lieky na tlak. Ďalšia, že namiesto drog si zarábala predajom kĺbnej výživy. Humenský súd dílerom ukázal, že takáto obhajoba sa nevypláca. Na Zemplíne padali za drogy vysoké tresty.

Právoplatný trest spoznala dvojica dílerov, ktorí sa pred policajti dali na útek a policajti museli aj strieľať. Auto skončilo so stopami po guľkách na parkovisku pri priemyselnom parku. Obhajoba 22-ročnej Petronely, že namiesto pervitínu predávala lieky, na súde neuspela. Senát krajského súdu ju právoplatne uznal za vinnú. "Pretože som bola závislá na pervitíne, preto som vlastne predávala ľuďom, ktorí zháňali pervitín, kĺbovú výživu," uviedla obžalovaná Humenčanka. "Obžalovanej uložil je trest odňatia slobody v trvaní 6 rokov so zaradením do prvej nápravno-výchovej skupiny," informovala Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji.

Jej komplic z Michaloviec dostal miernejší trest. Urobil vyhlásenie o vine a senát ho poslal za mreže na dva roky. Podobný spôsob obhajoby, že namiesto pervitínu predával lieky, zvolil aj tento údajný díler. V putách skončil po domovej prehliadke. Senátu tvrdil, že namiesto drog predával kryštalickú tabletku na tlak. "Súhlasím s tým, že som užívateľ pervitínu, ale nesúhlasím s tým, že som pervitín predával," povedal obžalovaný. 

"Všetky tieto lieky patria medzi psychotropné látky, takže akékoľvek zaobchádzanie iným ako nezákonným spôsobom môže spadať aj do režimu trestného zákona," objasnil Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. Prvostupňový senát ho poslal na 10 rokov za mreže s maximálnym stupňom stráženia.

Pred súdom sa zodpovedá aj ďalší muž. Pri tejto akcii mu našli pervitín. "Išlo o metamfetamín o celkovej hmotnosti 17,97 g, ktorý zodpovedá až 1429 jednotlivým dávkam drogy," informovala Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ Prešov. Nad Michalovčanom visel trest 15-ročného pobytu za mrežami. Podľa obžaloby sa mal skutku dopustiť závažnejším spôsobom konania, keďže mal drogy predávať viacerým osobám. Verdikt komentovať nechcel. Aj jeho senát posla na 10 rokov za mreže. Voči rozsudku sa odvolal.

Pre drogy si zavarila tiež ďalšia dvojica. Oboch krajský senát právoplatne uznal za vinných pre dílovanie pervitínu. Za obzvlášť závažný zločin drogovej trestnej činnosti Zuzanu poslali za mreže na 6 rokov a desať mesiacov. "Svoje konanie ľutujem a touto cestou sa chcem ospravedlniť všetkým, ktorých sa to konanie dotklo. 66 0,25 chcem sľúbiť pred súdom, že viac ma na tomto súde neuvidíte," vyjadrila sa odsúdená Zuzana.

Spolupáchateľa Juraja odsúdili na 3 roky za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy