Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ako prežívajú silvestrovskú pyrotechniku domáci miláčikovia
Zdielať na

Ako prežívajú silvestrovskú pyrotechniku domáci miláčikovia

BRATISLAVA / Silvestrovské oslavy a príchod Nového Roka spôsobujú problémy aj zvieratám. Zábavná pyrotechnika je pre ne veľmi stresujúca. My sme zisťovali, ako najlepšie s domácimi miláčikmi zvládnuť tieto oslavy.

3-ročný Danken je pes, v ktorého blízkosti počas prechádzky pred dvomi rokmi niekto hodil petardu a odvtedy má strach. Rovnako sa výbuchov bojí aj dvojročná Iris, 5-ročná Lila či 3-ročný Sany.

"Za nás hodili delobuch, aj ja som sa naplašil a odvtedy ten psík má dosť veľký problémy," hovorí Pavel Žibritovský, majiteľ Dankena. 

5-ročný Cyril, je nemecký ovčiak so špeciálnym výcvikom - pyrotechnika mu nerobí žiadny problém. Cyril je však šampión a preto to zvládne. Podľa cvičiteľa vieme takéto situácie naučiť aj domácich miláčikov, trvá to však niekdy aj roky.

"50 metrov streliť tú petardu od psa, pričom sa budem so psíkom hrať, on si ten zvuk spojí s hrou," vraví cvičiteľ Peter Beták.

Odborníci odporúčajú, ak idete v tomto období so psíkmi na prechádzku určite ich majte na vôdzke. Počas ohňostroja ja dobré mať zviera vo vnútri.

"Neočakávaný výbuch môže urobiť to, že zviera ujde aj keď je vycvičené a poslúcha," hovorí František Kubíček zo zvieracieho útulku. 

Zverolekár Ivan Šidík dodáva: "Pre to zviera je to neznáma a preto sa bojí či už hluku alebo svetelných efektov."

Zviera sa dá tlmiť aj s liekmi. Veterinár však hovorí o tom, že všetko je aj o majiteľoch a výbuchy sa dajú zvládnuť aj takto: "Najideálnejšie je sa tváriť, že sa nedeje vôbec nič a vtedy to zviera by malo pochopiť od majiteľa, že ten pokoj sa prenesie aj na neho."

Všetci sa však zhodujú na jednom najlepšie by boli oslavy bez pyrotechniky. Držíme palce, aby ste to s domácimi miláčikmi zvládli.

"Hlavne, aby nevyhadzovali petardy z okien, z balkónov," hovorí Peter Beták.

"Vítame inciatívu tých miest, ktoré zrušili ohňostroje," dodal František Kubíček.

Zábavná pyrotechnika môže byť nebezpečná aj pre ľudí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy