Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Youtuberi Daňo a Vaský, podnikateľ Bašternák, či Kočner. Ako bude vyzerať ich silvestrovské menu za mrežami?
Zdielať na

Youtuberi Daňo a Vaský, podnikateľ Bašternák, či Kočner. Ako bude vyzerať ich silvestrovské menu za mrežami?

BRATISLAVA / Odsúdený podnikateľ Ladislav Bašternák, ale aj väzobne stíhaní youtuberi Martin Daňo a Rudolf Vaský budú prvýkrát silvestrovať za mrežami. Vlani si to už zažil obžalovaný Marián Kočner, ale aj odsúdení exministri za SNS Igor Štefanov a Marián Janušek. Pozreli sme sa na ich silvestrovské menu.

Vedenie jednotlivých ústavov na výkon trestu sa aj tento rok snažili o to, aby príchod Nového roka 2020 pocítili aj odsúdení. Zaujímavý je najmä ich silvestrovský jedálniček, v ktorom je napríklad hrstková polievka a hydinové rizoto s čalamádou. Naviac im dopriali aj druhú večeru. Tú totiž odsúdení štandardne nemávajú. Vedenie bratislavského ústavu im zrejme aj preto doprialo. A práve v hlavnom meste sú umiestnení obžalovaný Marián Kočner, odsúdený exminister Štefanov aj obvinení youtuberi Daňo a Vaský. "Druhou večerou je kapustnica s údeninou a s chlebom," prezradila Monika Kacvinská, hovorkyňa ZVJS. 

Posledný deň v tomto roku ale väzni začnú raňajkami. Na tie dostanú chlieb s mäsovou páštétou a taveným syrom. K tomu čaj a vianočné oblátky. Na ich denný silvestrovský jedálny lístok sa pozrela aj skúsená gazdinka pani Helena zo Stupavy.  "Odsúdení vedia, za čo boli odsúdení. Takže musia brať to, čo im štát dá," vyjadrila svoj názor Helena, gazdiná zo Stupavy. Pani Helena hodnotí silvestrovské menu v ústave v hlavnom meste skôr ako netypické. K polievke na obed ešte pribudne bravčový rezeň so zemiakmi a cvikla. A práve cviklu skúsená gazdiná chváli, o hrstkovej polievke, ale tvrdí, že ju na Silvestra nevarila nikdy.

Neštandardná na posledný deň v roku je v bratislavskom ústave aj večera. "Na večeru bude pripravené hydinové rizoto s čalamádou," pokračovala Monika Kacvinská, hovorkyňa ZVJS.  Rizoto podľa gazdín nie je na silvester dostatočne slávnostné. Čalamády by ale odsúdeným dopriala. "Za to všetko, čo porobili nech ich dobre vyštípe. Potom by sme im mali dať tie najsilnejšie papriky do tej čalamády," povedala gazdiná a predajkyňa čalamády v Stupave Viera. 

A takéto menu Helenka odporúča na Silvestra všetkým tým, ktorí sú na slobode. "Pre nás dobrých údené kolienko, kapustnicu, klobásu a večer údená krkovička, šalátik, chren." 

Voľno pre odsúdených

Mimoriadne voľno na opustenie ústavu počas týchto dní dostali len 6  odsúdení. Všetci ostatní sa musia prispôsobiť programu, ktorí im pripravili. Napríklad muži v leopoldovskom väzení si môžu užiť turnaj v šípkach a ženy v nitrianskom väzení zasa novoročné zhadzovanie kíl počas športového popoludnia. Popoludňajšieho silvestrovského posedenia sa môžu zúčastniť len niektorí odsúdení.  "Pre obvinených, ktorí sú vo výkone väzby zo zmierneným režimom je pripravený program ako veľký vianočný kvíz, pokrový turnaj, či sledovanie sviatočných televíznych programov. V prvý januárový deň sa môžu zúčastniť svätej omše alebo šachového turnaja," dodala Monika Kacvinská, hovorkyňa ZVJS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy