Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Unikátne divadlo v slovenskej dedinke. Bábkovým betlehemom ohúrili aj pápeža
Zdielať na

Unikátne divadlo v slovenskej dedinke. Bábkovým betlehemom ohúrili aj pápeža

TOPOĽOVKA / V jednej slovenskej obci Poliaci zanechali také bohatstvo, že dedinčania ním ohúrili aj pápeža. Obyvatelia Topoľovky si už viac než sto rokov chránia divadelné bábky vyrezané z lipového dreva. Vzácne divadlo a najmä predstavenie o malom Ježiškovi sa tam dedí už takmer piatu generáciu. Hodnota historických bábok sa preto podľa miestnych nedá vyčísliť peniazmi.

"Patríme naozaj medzi raritu na východnom Slovensku," vraví starosta obce Topoľovka Štefan Ladičkovský. Hrať divadlo so storočnými bábkami vôbec nie je jednoduché a chce to veľa trpezlivosti.

"Ja som schovaný za betlehemom, aby ma diváci nevideli. Vidím, cez tento otvor, ktorý je tu skrytý," vysvetľuje Gabriel, amatérsky bábkoherec. Bolo to pred viac ako sto rokmi, keď sa do obce prisťahovali Poliaci. Práve naši severní susedia tu zanechali jednu zo svojich tradícií- bábkové divadlo. "Dnešná generácia, alebo dnešní bábkari, ktorí s týmto divadielkom vystupujú sú už pravnukovia a vnukovia tých starých dedov, ktorí túto tradíciu priniesli," vraví starosta. 

"Moja mama kedysi účinkovala v tomto súbore, svokrovci, manžel hral kráľa, teraz hrá kráľa syn," hovorí akordeonistka Ingrid Hivková. "Naše bábkové divadlo bolo nakrúcané aj pre pápeža, Jána Pavla II," hovorí Ladičkovský. 

"Tá bábkohra nie je taká tradičná, že bábky rozprávajú ale text je v piesni a tie bábky ho znázorňujú. Idú postupne tak ako sa klaňali Ježiškovi," opisuje Ingrid. 

Súčasťou historickej hry sú aj títo mladí muži - vojaci Herodesovej armády. S betlehémom chodia po celej dedine, od domu k domu. Ak je však zlé počasie, predstavenie sa končí.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy