Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
FOTO: Ozdobené cely a vôňa medovníkov. Aj za múrmi väznice majú Vianoce
Zdielať na

FOTO: Ozdobené cely a vôňa medovníkov. Aj za múrmi väznice majú Vianoce

BRATISLAVA / Na vianočné sviatky sa pripravili aj odsúdené ženy v Bratislave. Za múrmi väznice si zdobili cely a piekli medovníky.

Vianoce by mali byť najmä o čase strávenom s rodinou. Nie každý má ale tú možnosť. V Ústave na výkon väzby a ústave na výkon trestu odňatia slobody Bratislava niektoré odsúdené trávia už ôsme Vianoce.


Štedrý deň vo väzení vyzerá rovnako ako iné dni pracovného pokoja. Jediný rozdiel je len v tom, že sa podáva tradičná štedrá večera. Pre odsúdené sú vianočné sviatky jedným z najťažších období. "Snažíme sa akože na to nemyslieť, že je vlastne Štedrý deň alebo štedrá večera a proste berieme to tak, že tu musíme byť alebo aspoň ja to beriem, že tu musím byť," vraví jedna z odsúdených. 

Väčšinu dní si ženy v Ústave krátia rôznymi aktivitami od čítania kníh, športu, hrania kvízov až po art terapiu. "Pečieme, robíme si výzdoby, meditácie," vraví odsúdená žena. 

Počas roka navštevujú rôzne besedy a venujú sa rôznorodým krúžkovým činnostiam. "Počas predvianočného obdobia sme sa s odsúdenými snažili vykonávať aj také činnosti, ktoré robievali aj na slobode ako napríklad piecť medovníky, vyrábali rôzne pohľadnice a podobne," hovorí Natália Belovičová, ktorá pôsobí vo vúznici ako pedagóg oddelenia výkonu trestu. 

Okrem rozličných aktivít pripravilo vedenie Ústavu pre odsúdené aj vystúpenie viacerých ľudových umelcov, ktorí aj za múry väznice priniesli vianočnú atmosféru. Pre všetkých účinkujúcich to bolo po prvýkrát, čo vystupovali pre odsúdených. "Bolo to naozaj veľmi zaujímavé pre nás vystupovať pre niekoho, komu sa to fakt tak od srdiečka páči a naozaj mám taký pocit, že aj v nich to zanechalo taký príjemný pocit," hovorí Barbora z folklórneho súboru. 

Odsúdené darovali umelcom ako poďakovanie vlastnoručne upečené a vyzdobené perníky. Spievanie, pečenie alebo čítanie týmto ženám pomáha zmierniť smútok za svojimi najbližšími. Ale práve v tomto vianočnom období je to najťažšie. Odsúdené si aj tento rok na Vianoce želajú len jedno. "Najviac chýba rodina a to bude vždycky chýbať a môžem byť šťastná a veľmi im ďakujem, že stoja celú tu dobu pri mne, aj po všetky tie roky. Byť pri nich, byť v ich kruhu, objať ich," povedala odsúdená.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy