Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kamióny v Kežmarku majú odrezanú cestu pre nevyhovujúce mosty. Obchádzkovú trasu stále nepoznajú
Zdielať na

Kamióny v Kežmarku majú odrezanú cestu pre nevyhovujúce mosty. Obchádzkovú trasu stále nepoznajú

VYSOKÉ TATRY/KEŽMAROK / Kežmarskí podnikatelia stále nepoznajú obchádzkové trasy. Napriek tomu sa už niekoľko dní kamióny pre zákazové značky cez dva kľúčové mosty v meste nedostanú. Na tých sú ale spoločnosti závislé. Situácia je veľmi vážna.

Jeden most, ten hlavný, spravuje Slovenská správa ciest, druhý mesto. Oba sú ale v dezolátnom stave. "Obmedzenie, ktoré nastalo v plynulosti v cestnej premávke v meste Kežmarok, výrazne zasiahlo do života ľudí," tvrdí primátor mesta Ján Ferenčák. 

Podnikateľov odkázaných na kamiónovú dopravu stále čakajú na vytýčenie obchádzkových trás. Jedno z možností bola rýchla oprava cesty z Huncoviec do Malého Slavkova - ide o najkratšiu obchádzku. No prístupové mosty sú tam v ešte horšom stave ako tie v Kežmarku. 

Ďalšia alternatíva boli Vysoké Tatry. Rázne tam však hovorí vedenie mesta. Podľa primátora technické parametre ciest nie sú stavané na kamióny ani v Smokovci, ani v Lomnici. "Jednoznačne vedenie mesta nesúhlasí s tým, aby do Národného parku boli odklonené kamióny," vyjadril sa primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. 

Druhá možnosť teda bolo viesť obchádzku cez Prešov. S týmto ale podnikatelia, ktorí sú závislí na kamiónovej doprave, nesúhlasia. Môže to mať až likvidačné prostriedky. "Sú to obrovské náklady, sú to obrovské časové zdržania. Pokiaľ by sa to malo tak riešiť, ako máme vedomosť, tak je to čistá katastrofa," povedal Ľubomír Valčuha, generálny riaditeľ mliekarne. 

Mnohí sa ale pýtajú, prečo diskusia o náhradných trasách nezačala ešte pred osadením zákazovej značky na mosty. Teraz je v Kežmarku situácia kritická. Dodržiavanie zákazu budú kontrolovať aj policajti. "Okresné riaditeľstvo policajného zboru v Kežmarku v spolupráci s mestskou políciu zabezpečuje dohľad nad dodržiavanie dopravných obmedzení cez oba mosty," povedala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Zasadnúť by mal krízový štáb mesta Prešov. Všetci spoliehajú na prísľub Slovenskej správy ciest o vybudovaní nového náhradného mosta. "Chceme, aby to bolo najneskôr v marci," vyjadril sa Jozef Fabian, riaditeľ SSC. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy