Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajinci chcú zostať pracovať na Slovensku. Prezident Zelenskyj sa ich rozhodol prilákať späť, aj pôžičkami
Zdielať na

Ukrajinci chcú zostať pracovať na Slovensku. Prezident Zelenskyj sa ich rozhodol prilákať späť, aj pôžičkami

SLOVENSKO/UKRAJINA / Radšej zostaneme v cudzej krajine, ako by sme sa vrátili domov do biedy. Takto reagujú mnohí Ukrajinci, ktorí pracujú aj na Slovensku. Prezident Zelenskyj ich však láka výhodnými pôžičkami, vďaka ktorým by si mohli na Ukrajine rozbehnúť vlastný biznis. Niektorí sa už vrátili, iní tomu neveria.

"Pani Viktória pracuje ako lekárka na internom oddelení v sninskej nemocnici. Doma ju čaká 8-ročný synček. Vie, že mama príde domov iba cez víkend. Zlá situácia na Ukrajine ju však núti zaváhať nad otázkou, či by zo Slovenska odišla," povedal prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Vďaka prebiehajúcim reformám v zdravotníctve platy napríklad obvodných lekárov na Ukrajine vzrástli. Špecialisti však stále zarábajú málo. "Špecialisti ako neurológ, kardiológ, internista majú zatiaľ nízke platy, okolo 120 euro," povedala lekárka z Ukrajiny Viktoria Popovych. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil video, na ktorom vyzýva všetkých Ukrajincov, ktorí pracujú v zahraničí, aby sa vrátili domov. "Ste veľmi potrební pre našu krajinu- vaše poznatky, talenty a duševné bohatstvá.Veľmi si želáme, aby ste sa vrátili domov." Ukrajincom ponúka program s názvom Vráť sa a zostaň. Jeho prvou fázou sú výhodné úvery z banky pre vlastné podnikanie. "Možno ste niekedy snívali otvoriť si vlastnú kaviareň, autoservis, holičstvo alebo chcete rozšíriť svoj obchodík alebo čokoľvek iné, nech sa páči, vráťte sa na Ukrajinu a zostaňte tu," vyhlásil ďalej  Zelenskyj. 

Gregorij je vodičom kamióna v Poľsku. Doma nechal ženu a deti. Vidia sa raz za tri mesiace. "Ak by to bolo tak, ako prezident hovorí, hneď by som sa vrátil," povedal Gregorij, vodič kamióna z Ukrajiny. Pred dvoma rokmi pracovalo na Slovensku takmer 4 tisíc Ukrajincov. Vlani ich bolo vyše 10 tisíc a tento rok je u nás takmer 22 tisíc pracujúcich Ukrajincov. "Najčastejšie sú to profesie ako operátori a montéri strojov a zariadení, kvalifikovaní pracovníci a remeselníci, pomocní a nekvalifikovaní pracovníci,"  uviedla Mária Hrehová, z Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny SR. 

Najčítanejšie správy