Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Národný ústav detských chorôb úplne prebudoval a rozšíril svoj urgentný príjem. Deti čakajú novinky
Zdielať na

Národný ústav detských chorôb úplne prebudoval a rozšíril svoj urgentný príjem. Deti čakajú novinky

BRATISLAVA / Národný ústav detských chorôb v Bratislave (NÚDCH) má nový urgentný príjem. Na jeho vybudovanie vyčlenilo Ministerstvo zdravotníctva SR kapitálové výdavky vo výške viac ako 4,2 mil. eur. Ide o unikátne pracovisko spĺňajúce najmodernejšie štandardy, zatiaľ jediné svojho druhu na Slovensku.

Na detský urgent príde ročne 55 tisíc detí. "To je miesto, kde sa doslova a do písmena odohráva najviac emócií. najvážnejších prípadov," uviedol generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela. 

Po novom bude na urgente samostantný vchod pre záchrannú zdravotnú službu a hneď pri vchode dve izolačné miestnosti. "Umiestnené bezprostredne pri vchode do nemocnice, aby sme chránili pred touto nákazou pacientov, ktorí by mohli byť na ňu vnímaví," hovorí primár oddelenia Marcel Brenner. Oproti nim je aj čistiacia miestnosť určená na prvotnú očistu pacienta. 

Na novom urgente je aj mieste, kde bude prebiehať triedenie pacientov. "Aby tí, ktorí nemôžu čakať, boli včas identifikovaní," dodal primár oddelenia. Súčasťou rekonštrukcie sú aj miestnosti, kde budú pacienti čakať na príchode lekára. Na vyšetrenie ich dovtedy pripraví zdravotná sestra. "U nás lekár prichádza za pacientom, nie pacient za lekárom," hovorí generálny riaditeľ Ladislav Kužela. "Výhodou toho je to, že lekár, kým sa pacient bude pripravovať na vyšetrenie, môže v tom čase vyšetriť iného pacienta," dodal primár oddelenia Marcel Brenner. 

Na novom oddelení pribudnú aj ďalšie zdravotné sestry. Za vchodom pre sanitky, sú aj miestnosti pre najakútnejšie prípady. "Sú tu všetky resuscitačné a zariadenie a zázemie na vyvrátenie smrti," dodal primár. 

​Ako informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, nový koncept ústavnej pohotovostnej služby skvalitní poskytovanie zdravotnej starostlivosti a umožní flexibilnejšie, jednoduchšie, rýchlejšie a prehľadnejšie vybavovanie pacientov. Na urgentnom príjme v NÚDCH ošetria ročne viac ako 55-tisíc detí. "Každý rok nám rastie počet ošetrených detí a práve urgentný príjem je miestom stretu najväčších emócií, ale aj vážnych prípadov. Táto jedinečná filozofia sa rodila dlho. Robili sme prierez toho najlepšieho, čo vo svete urgentná medicína ponúka. A môžem s hrdosťou povedať, že to naj máme práve u nás," povedal generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela. Ako dodal, nový urgent budú môcť pacienti využívať v priebehu niekoľkých týždňov.

V novej prístavbe, vrátane špičkového prístrojového a zdravotníckeho vybavenia, bude k dispozícii šesť ošetrovní. Do nich umiestnia pacientov podľa závažnosti zdravotného stavu, ktorý predtým posúdia v triediacej ambulancii. Rodičia s deťmi po novom nebudú musieť sedieť v čakárni, ale lekár príde za nimi priamo do ošetrovne. Tento postup umožní pri rovnakom počte lekárov za rovnaký čas ošetriť viac pacientov, čo znamená skrátenie čakacej doby, teda významný benefit pre malých pacientov a ich rodičov.

Ide o moderný urgentný príjem II. typu v súlade s koncepciou modernizácie urgentných príjmov, ktorú Ministerstvo zdravotníctva SR odštartovalo v roku 2017. Prvé moderné urgentné príjmy II. typu sa tento rok uviedli do prevádzky napríklad vo fakultných nemocniciach v Banskej Bystrici či Žiline.

V januári predstavil Národný ústav detských chorôb ďalšiu novinku. Pozrie si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy