Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dočkáme sa na Vianoce snehovej prikrývky? V tejto časti Slovenska očakávajte prekvapenie
Zdielať na

Dočkáme sa na Vianoce snehovej prikrývky? V tejto časti Slovenska očakávajte prekvapenie

BRATISLAVA / Počasie je v týchto dňoch prinajmenšom čudné. Väčšina z nás si spája predvianočné obdobie so zimou, snehom a mrazom, no aj tento rok vyzerajú posledné dni skôr ako jar, než príchod zimy.

"Podľa teplotného grafu sa k nám v týchto dňoch stále dostáva teplý vzduch od juhu a ten studený vzduch je veľmi ďaleko na severe a čiastočne nad Britskými ostrovmi. Toho studeného vzduchu nie je veľmi veľa. Ak si to presunieme napríklad na pondelok, tak vidíme, že Slovensko sa začína dostávať do takého chladnejšieho vzduchu. Vo výške 850 hektopascalov, čo je asi 1500 metrov, sa zhruba teplota začína dostávať pod nulu," vyjadrila sa v relácii Noviny o 12:00 meteorologička Miriam Jarošová.

Ako známa meteorologička ďalej skonštatovala, cez Prvý sviatok vianočný bude Slovensko v chladnejšom vzduchu. "Množstvo zrážok, ktoré vidíme na teplotnom grafe, od pondelka (23.12), cez utorok, až po stredu nám dávajú na tohtoročné Vianoce nádej, že od nadmorskej výšky asi 700 metrov, sa bude objavovať na území Slovenska sneženie. Takže je šanca tento rok na biele Vianoce," prezradila meteoguru.


Na snehovú prikrývku s približne dvoma až troma centimetrami snehu sa môžu tešiť obyvatelia severnej časti Slovenska - oblasť Oravy, Kysúc, Spišu a Zamaguria - a to v priebehu utorkového popoludnia a večera. Obyvatelia južného Slovenska si budú musieť užiť sviatky bez snehu.

V lyžiarskych strediskách sa bude dať zasnežovať

"Na území Slovenska máme lyžiarske strediská, kde sa dá lyžovať, ale treba priznať, že sneh, ktorý tam je, je umelého charakteru. No práve toto nastupujúce ochladenie, dáva šancu prevádzkovateľom, že sa teplota dostane pod nulu a bude sa môcť dať zasnežovať," uviedla meteorologička.
"Na prirodzené sneženie by som sa veľmi nespoliehala, pretože nie je toho veľmi veľa, čo by mohlo spadnúť, ale tým, že je prístup k vode a k snežným delám, tak sa nejaká tá snežná pokrývka vytvorí," dodala Jarošová..


Dočkáme sa skutočnej zimy na prelome roka?

"Ako sme zvyknutí, býva ochladenie na prelome rokov a tam to zatiaľ vyzerá na to, že by sa mohol ten charakter zimy zmeniť do mínusových hodnôt, ale je to ešte veľmi ďaleko. Som však rada, že môžem povedať, že tento rok nebudú mať Vianoce 14 alebo 12 stupňov, ale tento rok sa udržia v intervale nula na severe a plus šesť až sedem na juhu," uzavrela s úsmevom Jarošová.

Pozrite si tiež archívne video o "Darovaných Vianociach" na JOJke:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy