Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výbuch plynu v Prešove nenastal po prvýkrát. Zaznel aj po plynofikácii prvých ulíc
Zdielať na

Výbuch plynu v Prešove nenastal po prvýkrát. Zaznel aj po plynofikácii prvých ulíc

PREŠOV / Tragédia, ktorá zasiahla Prešov na tohtoročného Mikuláša nie je úplne prvou v histórii mesta. K podobnej došlo neďaleko centra pred 45 rokmi. Po plynofikácii prvých prešovských ulíc mestom zaznel výbuch.

13. jún. Rok 1974. Zápotockého ulica v Prešove. K výbuchu došlo o 15.00 hodine a 15. minúte. Tlaková vlna rozbila časť bytového domu do poslednej tehly. 9 ľudí tragédiu neprežilo.  Je tomu 45 rokov a takto vyzerá Zápotockého ulica dnes. Do centra mesta je to chôdzou iba kúsok. Na to, čo sa tu pred tými rokmi stalo si mnohí spomenuli pri pohľade na panelák na Mukačevskej ulici.

Peter Toďor nastúpil k hasičom až o pár rokov neskôr. O výbuchu na Zápotockého ulici sa však ešte dlho hovorilo. Tehlová bytovka proti sile explózie nemala najmenšiu šancu. Na rozdiel od panelovej bytovky na Mukačevskej ulici sa v momente zmenila na sutinu.

"Tam sa bytovka zosypala ako z karát dom. Výhoda tejto bytovky je, že je to železo-betónová konštrukcia a tá bytovka veľmi veľa znesie," porovnal pád bytovky v roku 1974 a teraz  Marián Paulišinec, psovod a záchranár. 

Avšak to, čo nezničil výbuch, či následný požiar napokon musela zbúrať demolačná firma. Statika paneláka bola po výbuchu tak narušená, že padlo rozhodnutie zrovnať ho so zemou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy