Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ľudia v Tatrách nerešpektujú zákaz kŕmenia zveri. Môžu ju aj usmrtiť
Zdielať na

Ľudia v Tatrách nerešpektujú zákaz kŕmenia zveri. Môžu ju aj usmrtiť

BRATISLAVA – Neodborné prikrmovanie zveri môže viesť k jej úmrtiu. Povolenie prikrmovať zver vo Vysokých Tatrách majú iba pracovníci Štátnych lesov TANAPu, poľovníci a súkromní vlastníci lesov. Aj napriek všeobecne záväznému nariadeniu mesta Vysoké Tatry, ktoré zakazuje prikrmovanie divej zveri, niektorí obyvatelia nariadenie nerešpektujú a zvieratám v blízkosti obydlí nechávajú jedlo.

Ak zviera zje nevhodnú stravu, môže mu to prekysliť organizmus, čo ohrozuje jeho zdravotný stav a v niektorých prípadoch vedie aj k jeho úmrtiu. "Keď ľudia vidia v blízkosti príbytkov divú zver, myslia si, že zviera potrebuje pomoc, a tak mu často poskytnú stravu. V skutočnosti mu tým však viac škodia, ako pomáhajú. Zaznamenali sme prípady, keď ľudia dali jelenej zveri pomaranč či jablká, čo pre ňu nie je vhodná strava," povedal zoológ TANAP-u Jozef Hybler. 

Štátne lesy TANAP-u sa stravou pre zimné prikrmovanie zaoberajú už v lete. Tento rok pripravili pre jeleniu zver viac než tisíc balíkov sena, ovos či sušenú jarabinu. Nepriamo tak podporujú aj prikrmovanie inej zveri a vtákov, ktoré ovos konzumujú prirodzene a zo sena si dokážu vyďobať zrno. Kamzíkom lesníci pripravujú soľ na lízanie.

"Potravu pre zvery zvykneme každoročne umiestňovať na tie isté miesta. Zvieratá ich už poznajú a tak sa k nim vydávajú s očakávaním získania potravy. Miesta sme museli voliť tak, aby boli v závetrí. Ak by neboli, napadá na potravu sneh a tá splesnivie," skonštatoval Hybler. "Ak je vrchná vrstva snehu zamrznutá, kamzíky sa cez ňu dostávajú veľmi ťažko. V minulosti sme mali množstvo prípadov úmrtí kamzíkov, ktoré sa šmykli a padli zo skál. Snažíme sa preto takýmto prípadom predchádzať," dodal Hybler.

Štátne lesy TANAP-u minulý týždeň odchytili päť jedincov jelenej zveri, ktorých plánovali poslať do zvernice v Českej republike. Dôvodom je práve prikrmovanie zveri ľuďmi. Jelene a srny sa často vyskytovali v blízkosti miestnych osád. Umiestnenie do blízkej zvernice by zrejme nemalo účinok a zvieratá by sa do osady s najväčšou pravdepodobnosťou vracali. Preto sa Štátne lesy TANAP-u rozhodli vôbec prvýkrát umiestniť odchytenú lesnú zver do zahraničia.

Pozrite si archívnu reportáž z prostredia Vysokých Tatier tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy