Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z horiacej budovy, kde hrozili explózie, zachránili viacerých mužov. V Svrčinovci ocenili dve ženy, hrdinky
Zdielať na

Z horiacej budovy, kde hrozili explózie, zachránili viacerých mužov. V Svrčinovci ocenili dve ženy, hrdinky

SVRČINOVEC / Dve ženy z kysuckej dediny Svrčinovec sa zachovali ako skutočné hrdinky. Vedenie obce preto ocenilo ich statočný čin. Obidve doslova nasadili svoje životy, aby pomohli trom mužom, ktorí sa zranili pri júnovom požiari v polyfunkčnej budove. V autodielni vtedy vybuchla nádrž starej tatrovky a hrozili aj ďalšie explózie.

"Obec Svrčinovec prejavuje úctu a poklonu dámam Terézii Strýčkovej a dcére Ivane Palkovičovej," uviedla starostka Svrčinovca Renáta Majchráková a odovzdala im cenu obce. Napriek obrovskému nebezpečenstvu tieto dve Kysučanky ratovali trojicu mužov, ktorí sa ocitli v plameňoch. A vravia, že ak by bolo ich pomoc treba znovu, opäť by neváhali. "Ľudia sú naučení pomáhať si navzájom a nerozmýšľate či idete alebo neidete do rizika," povedala jedna z hrdiniek Ivana Palkovičová. "Je to ľudskí prístup. Boli tam ľudia, ktorí mali doma deti a rodiny," doplnila Terézia Strýčková.

Oheň, ktorý sa na začiatku júna rozpútal v polyfunkčnej budove, poškodil obchod i krčmu. No najviac zasiahol autodielňu, kde chlapi opravovali starší nákladiak. A práve im pomáhali až do príchodu záchranárov a hasičov. "Pod sprchu a tak sme ich chladili, zachraňovali," opísala udalosti Terézia Strýčková. "Jeden mal viac popálenú tvár, druhý ruky a nohy. Na viacerých miestach to mali," dodala Ivana Palkovičová.

Pani Terézia a aj jej dcéra Ivana sú zdravotné sestry. No priznávajú, že táto udalosť na nich veľmi doľahla. "Ešte asi týždeň po udalosti som veľmi zle spávala," priznala Ivana Palkovičová. "Keď sa vraciam k tomu obchodu a k tej budove, tak sa mi to odznovu všetko vybaví, celá tá situácia sa mi odznova vybaví," povedala Terézia Strýčková. Napriek veľkej snahe týchto dvoch žien i ďalších zdravotníkov, žiaľ, jeden z mužov, ktorým pomáhali, v nemocnici zomrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy