Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Neďaleko slovenských hraníc pristálo bezpilotné lietadlo. Riadili ho pašeráci
Zdielať na

Neďaleko slovenských hraníc pristálo bezpilotné lietadlo. Riadili ho pašeráci

UKRAJINSKÁ HRANICA / Blízko slovensko–ukrajinskej hranice pristálo bezpilotné lietadlo. Dvaja neznámi muži po príchode polície ušli. Odborníci sa zhodujú v tom, že zneužívanie takýchto lietadiel na kriminálnu činnosť komplikuje život aj slovenským modelárom.

Bezpilotné lietadlo pristálo len necelý kilometer od našej hranice. Riadili ho dvaja pašeráci. Lietadlo malo slúžiť na prepravu kontrabandu z jednej strany hranice na druhú. "Dvaja neznámi muži po príchode polície na miesto začali utekať. Momentálne po nich pátrame," uviedla v stanovisku pohraničná stráž Ukrajiny. 

K lietadlu bol pripevnený padák. Pozrel sa na to aj skúsený odborník v oblasti bezpilotných lietadiel Attila Csontos: "Vyzerá, že tento model má rozpätie krídel okolo dvoch metrov, poháňané je dvoma elektrickými motormi, zrejme bolo využité pre nejaké nelegálne účely." 

Attila Csontos hneď vedel, na čo chceli pašeráci padák použiť. "Aby im to padlo na presne určené miesto, pretože pristáť s lietadlom na to potrebujete plochu s určitými rozmermi," vysvetľuje. 

Pristátie s padákom je podľa odborníka rovnaké, ako keby tam bol parašutista. "Parašutista vie pristáť na súťažiach dokonca na 5 centimetrový bod," vraví Csontos. Štandardné modelárske vysielačky majú dosah od 1,5 až do 2 kilometrov.

Na čiernom trhu sa však dajú zohnať moduly, ktoré dosah dokážu zvýšiť až na 30 km. Ak sú však pašeráci v tesnej blízkosti hranice, stačí im aj menší dosah. Každé narušenie vzdušného priestoru vyšetruje polícia, čo má dopad aj na širokú modelársku spoločnosť. "Takíto záškodníci, ktorí využívajú bezpilotné lietadlá na svoju činnosť, obmedzujú ostatných užívateľov vzdušného priestoru, pretože vychádzajú vždy nové nariadenia a predpisy, ktoré sprísňujú pohyb vo vzdušnom priestore," poznamenal Csontos. 

Cena takého lietadla sa môže pohybovať od niekoľko stoviek až do dvetisíc euro a unesie 1 až 2 kg nákladu. Csontos a jeho otec sú zanietení modelári a lietadlá sú ich veľkou láskou. Správy o tom, že bezpilotnými lietadlami niekto pácha trestnú činnosť ich veľmi hnevá.

V súčasnosti existuje množstvo radarov, ktoré aj malé lietadlá dokážu lokalizovať.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy