Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľudia sa pomaly spamätávajú z toho, čo sa stalo. Ako žijú po výbuchu?
Zdielať na

Ľudia sa pomaly spamätávajú z toho, čo sa stalo. Ako žijú po výbuchu?

PREŠOV / Je to už štvrtý deň po tragickom výbuchu bytovky v Prešove. Ľudia sa pomaly spamätávajú z toho, čo sa stalo. Teraz riešia praktické veci ako sú chýbajúce doklady, ale i to, čo bude ďalej a ako sa dostanú k vlastnému bývaniu aby na všetko zabudli a začali odznova. Zatiaľ bývajú niektorí aj u cudzích ľudí s dobrým srdcom, ktorí buď zaplatili alebo im ponúkli vlastné bývanie.

Ľudia nemali kam ujsť. Tlaková vlna úplne zničila schodisko tam, kde bolo, ostali len ruiny a diera. Výťahy spadli dole a tak tí, ktorí ostali v horných podlažiach, už len čakali na plošinu od hasičov. Stáli v okne alebo na balkóne čakajúc na pomoc.

Ponuku mesta na ubytovanie využilo zatiaľ len niečo málo cez 10 ľudí. Ľudia sa zomkli a pomáhali. Okrem rodín a známych sa obyvatelia zničených bytov uchýlili k cudzím ľuďom s ponukou bezplatného ubytovania.

Ingrid, ktorá je dcérou stále nezvestnej Emílie a mala s manželom byt naproti, sa uchýlila najprv k rodine a potom do bytu v rodinnom dome. Obaja boli v čase tragédie v práci, ostalo im len to, čo mali na sebe. V krízovom centre však natrafili na mladých ľudí, ktorí im pomohli.

V útulnom jednoizbáku im zabezpečili aj také veci ako je chladnička či žehlička. A na okne ich čakali aj mikulášske balíčky. "Bez nich by to nešlo, ja stále hovorím, že anjeli nevymreli. Ešte aj mladí ľudia, ktorí majú život pred sebou a ešte len začínajú, aj napriek tomu vedia pomôcť, prakticky nám poskytli azyl zaplatený," poznamenala Ingrid. 

Pani Silvia prežila výbuch na vlastnej koži. Tesne predtým, ako sa ozvala silná rana, si sadla v obývačke na gauč. Zachránili ju hasiči, ale na pomoc jej utekala aj kamarátka, ktorá býva neďaleko. Tá sa jej hneď ujala a vzala ju k sebe domov. 

Mesto ráta s tým, že bude musieť ľuďom v núdzi pomôcť, kým sa nedostanú k vlastnému bývaniu. Dovtedy je pripravené ho zabezpečiť každému, kto oň požiada a to aj dlhodobo. "Mesto Prešov už má pripravený zoznam voľných bytov určených na dlhodobé bývanie, ktorý neustále aktualizujeme," informoval Vladimír Tomek, hovorca mesta Prešov. 

Za milión od vlády mesto plánuje pokryť náklady na sanáciu. Na účet zriadený mestom ľudia poslali ďalších viac ako dva milióny eur. Ľudia pomáhali aj prostredníctvom sms správ cez nadáciu televízie JOJ, kde je ďalších viac ako 560 tisíc eur. "To by malo ísť na pomoc ľuďom, ktorých sa to bytostne týka," uviedla Ingrid. "Tento účet bol zriadený výhradne na pomoc ľuďom zasiahnutých tragédiou, a že peniaze, ktoré sa vyzbierajú na tomto účte, do posledného centa prerozdelíme rodinám, ktorých sa priamo dotkkla táto tragédia," dodal Tomek. 

Za tragédiu predvolali na zodpovednosť už aj prvých obvinených. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy