Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
USA udreli na Kočnera, zmrazia mu majetok
Zdielať na

USA udreli na Kočnera, zmrazia mu majetok

BRATISLAVA / Spojené štátny americké udreli na Mariána Kočnera. Presnejšie povedané - šesť jeho firiem zaradili na Magnitského sankčný zoznam. Znamená to, že mu zmrazili jeho financie.

Ministerstvo financií USA v utorok označilo Mariana Kočnera za osobu, ktorá je zodpovedná, spoluvinná, alebo sa priamo či nepriamo angažovala v závažnom porušovaní ľudských práv. Konkrétne sa spomínajú jeho aktivity súvisiace s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Toto opatrenia americkej vlády zabezpečí, že Marian Kočner nebude používať americké finančné systémy, alebo finančné zdroje v USA za účelom narúšania riadneho priebehu súdnych konaní. Opatrenie zároveň chráni americká finančný systém pred možným zneužitím zo strany Kočnera," informoval hovorca veľvyslanectva USA V SR Griffin Rozel. 

noviny.sk

Kočner je prvou osobou zo Slovenska, na ktorú dopadol Magnotského globálny zákon o zodpovednosti za porušovanie ľudských práv. Američania zákon pomenovali po odporcovi Vladimira Putina, ktorého umučila ruská štátna moc. "Opatrenia majú za účinok zablokovanie akéhokoľvek majetku, alebo podielu na majetku Mariána Kočnera a jemu blízkych podnikateľských subjektov v rámci americkej jurisdikcie," vysvetlil Rozel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy