Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zdrvená matka vyčíta lekárom neľudskosť a podáva žaloby. Nemohla byť so zomierajúcim synom
Zdielať na

Zdrvená matka vyčíta lekárom neľudskosť a podáva žaloby. Nemohla byť so zomierajúcim synom

BRATISLAVA / Pred kamery sa v pondelok postavila zdrvená matka už zosnulého 11-mesačného syna. Ten zomrel koncom novembra v detskej nemocnici na bratislavských Kramároch. Matka vyčíta ošetrujúcim lekárom neľudskosť. Kľačiac na kolenách ich prosila, aby mohla byť pri synovi. Nedovolili jej to a jej syn umrel, kým ona čakala na chodbe.

"29. november 2019 - prednosta ARO za účasti ďalšej lekárky mi povedal, že Mirio umiera. Že ideme do finále a má pred sebou jeden až dva dni. Od 09:00 som bola s ním, o 12:00 sa skončili návštevné hodiny a musela som odísť," povedala na tlačovej konferencii nešťastná matka.

Matka zosnulého 11-mesačného bábätka sa obracia na súd, začína prvostupňovým. "Urobíme všetko preto, aby tento otrasný prípad nerešpektovania práv zomierajúceho pacienta a jeho matky otvoril oči kompetentným v nemocniciach, ale aj pacientom a ich príbuzných, aby sa začali domáhať svojich práv," uviedla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

"Medzitým vidím na chodbe doktorku. Stále ju prosím, aby ma pustila dnu, odmietne. Zostávam sedieť na chodbe. Od žiaľu som kľačala na zemi a prosila ju, aby ma pustila za Miriom a dnes viem, že to rozhodnutie pustiť ma za ním nebolo jej, príkaz prišiel zhora, pokračuje matka. 

"Hovorila som s vedením nemocnice NÚDCH, lekármi a úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a z tých informácii, ktoré mi dali ja plne stojím za ich postupom," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Matka ale nevytýka nemocnici postup, ako jej syna liečili. Po slovách lekára dva dni pred smrťou, že idú do finále a jej syn umiera chcela byť jednoducho s ním. Nič viac. "12:13 mi volá sestra, že mám okamžite prísť, Mirio zomrel. Nielen dlhých 16 hodín, ktoré som bola oddelená od neho, ale nebola som ani pri jeho poslednom výdychu," dodala matka Marcela Pastoreková.

"NÚDCH sa nebude zúčastňovať na politickej predvolebnej kampani. K prípadu sme sa už v minulosti vyjadrili a ďalej to nebudeme komentovať," uviedla hovorkyňa Národného ústavu detských chorôb Dana Kamenická.  

Nemocnica sa k prípadu vyjadrila krátko po smrti Miria. Začiatkom decembra argumentovala tým, že Detská klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny je špecifické pracovisko, kde v tú noc prijali tri deti s potrebou resuscitácie. "Dnes tu stojím nielen kvôli sebe, ale kvôli všetkým pacientom a ich rodinám, ktorým sú odopierané práva zomierajúceho pacienta," povedala na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy