Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hasiči zverejnili fotografie paneláka po tragédii. Statici potvrdili zbúranie najvyšších poschodí
Zdielať na

Hasiči zverejnili fotografie paneláka po tragédii. Statici potvrdili zbúranie najvyšších poschodí

PREŠOV / Hasiči a polícia zverejnili fotografie z vnútra poškodeného paneláka v Prešove. Zábery poukazujú na devastačné dôsledky výbuchu plynu, ktorý v piatok pripravil o život najmenej sedem ľudí. Budova nie je bezpečná a budú ju búrať. Keďže sa blížia sviatky, urobiť tak chcú čo najskôr.

K stavu poškodenej budovy sa vyjadril pre TV JOJ statik Viliam Hrabovčák zo Slovenskej komory stavebných inžinierov. Podľa neho statický výpočet preukázal závažné poškodenie najvyšších štyroch podlaží. "Tie budú musieť byť určite zbúrané. Ostatné veci, je zatiaľ v procese riešenia. Bolo by predčasné hovoriť, čo bude ďalej. Dnes prídu ďalší znalci, ktorý na základe nášho posudku dopracujú ďalšie veci, aby sa mesto mohlo rozhodnúť, čo ďalej," uviedol. 

Súdni znalci prišli na miesto hneď v pondelok, aby rozhodnutie neodkladali po Vianociach. Aké bude rozhodnutie, je zatiaľ ťažké povedať. 

Pozrite si celý rozhovor so statikom: 

​​Majitelia bytov paneláku č. 7 na Mukačevskej ulici prišli takmer o všetko, niektorí aj o doklady. Na mestskom úrade je zriadené centrum, kde sa môžu informovať o humanitárnej pomoci, ale aj o právnych otázkach. 

Objekt okolo paneláku ohradili, stráži ho polícia a vojaci. Obyvateľom z bytového domu č. 9, ktorý je v blízkosti poškodenej budovy, evakuovali a umožnili im prístup do svojich bytov na zabezpečenie okien vo svojich bytoch. Vstup je možný len postupne, po jednom byte a v sprievode príslušníka Mestskej polície. 

Situáciu sledujeme ONLINE: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy