Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Meteorológovia vydali výstrahy. V týchto okresoch hrozia poľadovice a hmly
Zdielať na

Meteorológovia vydali výstrahy. V týchto okresoch hrozia poľadovice a hmly

BRATISLAVA / Pre väčšinu územia Slovenska v nedeľu platí výstraha pred poľadovicou. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej oficiálnej webovej stránke, tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„Jej výskyt je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňuje SHMÚ. Na horách v polohách nad pásmom lesa meteorológia varujú pred vetrom. Platí to pre okresy Námestovo, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Martin a Žilina. Vietor v týchto oblastiach môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 20 až 24 metrov za sekundu, čo je 70 až 85 kilometrov za hodinu a krátkodobo, v nárazoch, rýchlosť okolo 30 až 37 metrov za sekundu, čo je 110 až 135 kilometrov za hodinu. Vietor predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre pešiu turistiku a horolezectvo. Výstraha platí v nedeľu od 13:00 do pondelka do 8:00. 

​SHMÚ súčasne varuje aj pred hmlami, a to hlavne na západe a juhu Slovenska. V daných oblastiach sa očakáva výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. „Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ približujú meteorológovia.

Zjazdnosť na cestách 

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý. Na vlhkých a mokrých vozovkách sa pri nízkych teplotách môže na cestách stredného a východného Slovenska lokálne vyskytovať poľadovica. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SCS) na svojej stránke.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na území stredného a východného Slovenska je povrch vozoviek miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do 1 - 2 cm. Na cestách III. triedy v oblasti Kremnice je poľadovica.

Hmla obmedzuje dohľadnosť na 50 m v oblasti Považskej Teplej a Sverepca, do 100 m v lokalitách Beladice, Machnáč, Trnava, Buková, Trenčín, Vlčkovce, Šaľa, Zálužie, Čertovica, Nové Mesto nad Váhom, Nitra a Pezinok.

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na HP Vrchslatina, Čertovica, Šturec, Huty, Štós, Chorepa, Súľová, Grajnár, Donovaly je povrch vozoviek miestami pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu hrúbky 1 cm, na HP Herlianske sedlo je miestami utlačený sneh s hrúbkou 3 cm.

Pre vozidlá nad 10 m dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený HP Príslop (cesta I/78), HP Šútovce (cesta III/1774) a HP Veľké Pole (cesta II/512). Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1.11.2019 uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby. 

Lavínové nebezpečenstvo

V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier platí malé lavínové nebezpečenstvo, teda prvý stupeň. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke. Vo vysokohorských žľaboch, muldách a svahoch najmä severovýchodnej, východnej, juhovýchodnej a južnej expozícií je naviaty nový sneh s výškou snehu od 20 do 60 centimetrov.

Zvlášť nebezpečné sú strmé nástupy do stien a žľaby. Uvoľnenie lavíny je v strmom až extrémne strmom teréne spomenutých orientácií možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení. V Nízkych Tatrách a Fatrách je vzhľadom na nedostatok snehu riziko lavín minimálne. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá. Služba dodáva, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva, môžu byť turisti a horolezci ohrozený pádom lavín.

V nedeľu ráno bolo ma horách zamračené a hmlisto, vo Vysokých Tatrách polojasno. Teploty vzduchu sa pohybovali v rozpätí od -9 do 0°C. Ráno fúkal vietor prevažne severozápadných smerov do 10 metrov za sekundu, v nárazoch do 15 metrov za sekundu. Snehová pokrývka je súvislá od 1 900 metrov nad morom a je nerovnomerne rozmiestnená, pričom je koncentrovaná do najvyšších polôh Vysokých Tatier a na južne orientovaných svahoch. Sneh sa za posledné dni poprerábal a sadol. Na mnohých miestach je povrch snehu ľadový. Voľný prachový sneh sa vyskytuje v najvyšších polohách a na tienistých svahoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy