Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Študenta počas vyučovania zasiahol elektrický prúd. Maturant bojuje o život
Zdielať na

Študenta počas vyučovania zasiahol elektrický prúd. Maturant bojuje o život

NOVÉ ZÁMKY / Elektrický prúd zasiahol študenta elektrotechnickej strednej priemyselnej školy v Nových Zámkoch. Na hodine, pod dozorom pedagóga, mali robiť merania na wattmetri. Maturant, ktorý sa pri tom dotkol nechránených častí svoriek, bojuje v nemocnici o život.

"Či zamrzol profesor, zabudol, nestihol, alebo nezareagoval alebo ja neviem za kého dôvodu, nevypol prúd," uviedol Pavol, otec zraneného študenta. 18- ročný študent priemyslovky leží v novozámockej nemocnici v umelom spánku po tom, ako ho v škole zasiahol elektrický prúd. "Na hodine elektrického merania, počas 7. vyučovacej hodiny sa stal úraz, prebieha vyšetrovanie a bližšie vám k tomu neviem povedať," opísal udalosti Peter Lénárt, riaditeľ školy. 

V laboratóriu boli s učiteľom len 3 žiaci. Ján podľa spolužiakov pri meraní wattmetrom stihol povedať len toľko, že asi som sa toho chytil a padol do bezvedomia. "Informovali manželku, ktorá bola akurát v práci, Stal sa drobný úraz, vášho syna zobrali do nemocnice," povedal otec. "Mladý muž je po opakovanej resuscitácii na AIO, lekári bojujú o jeho život je v kritickom stave," informoval Ján Baček hovorca FNsP Nové Zámky. "Nevedia ešte čo bude s mozgom, prevádzali merania na silnoprúde kde, keď sme sa boli pozrieť na mieste, tak boli proste odhalené konektory," popísal stav otec. 

Prípad už rieši polícia aj inšpektori práce. "V súčasnosti možno hovoriť o fatálnom zlyhaní, neboli vykonané opatrenia zamedzujúce dotyku osôb so živými nechránenými časťami pod napätím, respektíve neboli používané a dokonca ani pridelené účinné osobné ochranné pracovné prostriedky," povedal Róbert Bulla, hlavný inšpektor práce Nitra.

"Spolužiaci ho oživovali, pán profesor, dokonca sme sa aj dnes v škole stretli, ani sa neospravedlnil, len povedal, že on žiadne pochybenie nespravil," poznamenal otec. "Okolnosti prípadu polícia vyšetruje ako prečin ublíženia na zdraví," informovala Renáta Čuháková, hovorkyňa KR PZ Nitra. "Je mi veľmi ľúto, neviem sa k tomu bližšie vyjadriť," dodal riaditeľ. Študenti pracovali so zariadením pod napätím 380 voltov, inšpektori práce predbežne hovoria o viacerých závažných porušeniach predpisov.

V Nitre polícia vyšetruje prípad mladej študentky, ktorá záhadne zmizla:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy