Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Riskantný zásah záchranárov. Po silných dažďoch sa na Hornáde vytvorila priehrada z odpadkov
Zdielať na

Riskantný zásah záchranárov. Po silných dažďoch sa na Hornáde vytvorila priehrada z odpadkov

SLOVENSKÝ RAJ / Horskí záchranári zo Slovenského raja pomáhali prírode. Aj s dobrovoľnými hasičmi a ochranármi likvidovali mohutnú priehradu z odpadkov, ktoré do prielomu Hornádu priplávali po silných dažďoch. Išlo o poriadne riskantný zásah.

Chlapi pracujú v ťažko dostupnom teréne a nad vodou, ktorá má hĺbku 2,5 metra. Musia myslieť v prvom rade na svoju bezpečnosť a byť poriadne istení. "Všetci chlapi sú zaistení na lanách. Aby náhodou neskončili v rieke, alebo v tom odpadne, tých troskách. Určite sú na prácach na tejto hrádzi riziká, pretože tí chlapi stoja na klzkých kmeňoch. Je to fakt len práca pre profesionálov." uviedol Ivan Krajčír, náčelník HZS Slovenský raj. 

​Všetky zložky si museli najprv hrádzu aspoň trošku zaistiť. Potom z nej vyzbierali odpad. Vrecia sa rátajú na desiatky. "Dole Hornádom sme splavili zhruba nejakých 50 - 100 vriec odpadu," opísal stav Štefan Trojan, veliteľ zásahu DHZ Letanovce. "Sme v A zóne, v tej najprísnejšej chránenej časti prírody. Vzpriečilo brvná, niekoľko metrov je to určite. Ten odpad je z obcí nad národným parkom," povedal Tomáš Dražil, riaditeľ správy NP Slovenský raj. 

Horskí záchranári sa nestarajú iba o bezpečnosť. Spolu z dobrovoľnými hasičmi z troch obcí vzali do ruky motorové píly a naplavenú hrádzu kúsok po kúsku likvidovali. "Môže sa stať, že to drevo sa pohne, tým návalom prúdu a samozrejme tým odstraňovaním," povedal Štefan Trojan. "Ak náhodou by sa šmykli, tak skončia tak, že budú visieť v tých lanách," doplnil Ivan Krajčír.

Ochranári aj záchranári sa zhodli. Už dlhé roky tu takáto ekologická katastrofa nebola. Jej odstraňovanie by bez spolupráce viacerých zložiek nebolo možné. Kým dnes pracujú v Prielome špecialisti, zajtra ochranári očakávajú pomoc verejnosti so zbieraním odpadu po brehoch rieky. "Chcem apelovať, aby ľudia nepreceňovali svoje sily a zbierali iba tam, kde sa dá zbehnúť z turistického chodníka," upozornil Tomáš Dražil. 

Krásu Slovenského raja si turisti mnohokrát vychutnávajú priamo z hladiny Hornádu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy