Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda a ministerstvo školstva hazardujú s našou reputáciou vo svete. Naša krajina neplatí členské poplatky CERN-u
Zdielať na

Vláda a ministerstvo školstva hazardujú s našou reputáciou vo svete. Naša krajina neplatí členské poplatky CERN-u

BRATISLAVA / Zhruba pred mesiacom našu televíziu upozornili slovenskí vedci na to, že naša krajina neplatí členské poplatky CERN-u ani poplatky k vedeckým projektom, na ktorých úspešne spolupracujú naši vedci. Vláda a ministerstvo školstva tak hazardujú s našou reputáciou vo svete a znehodnocujú prácu našich špičkových vedcov. Rozumné dôvody na neplatenie členských poplatkov ministerskí úradníci neposkytli, a tak vedci pripúšťajú, že za tým môžu byť aj osobné spory.

Ministerka školstva len nedávno slovenských vedcov upokojovala a prisľúbila, že nevyplatené peniaze za členstvo v CERN-e a projekty vyrieši v dohľadnom čase. "Rátam s tým, že do konca roka budú tieto záväzky vysporiadané," povedala vtedy Martina Lubyová, ministerka školstva. 

Koniec roka pre niektoré projekty môže znamenať katastrofu. Napríklad Ústav experimentálnej fyziky SAV v Košiciach bude musieť v pondelok 2. decembra vypnúť najväčší vedecko-výskumný uzol na Slovensku od sveta. "Sme vynútení vypnúť počítačovú farmu, ktorá slúžila na spracovanie mnohých úloh z vedeckých experimentov ALICE a ATLAS v CERN-e," uviedol Pavol Stríženec, Ústav experimentálnej fyziky SAV. 

Peniaze na prevádzku farmy počas roka neprichádzali, musela si ich požičiavať od ústavu, alebo obmedzovať svoju činnosť na minimum, keďže vedci nevedeli, kedy a či vôbec financie prídu. "Už teraz sme v dlhu 45 tisíc eur a ústav si nemôže dovoliť nás a prevádzku ďalej úverovať," poznamenal Pavol Stríženec. Ministerstvo školstva má problém s financovaním špičkových svetových projektov, na ktorých pracujú naši najlepší vedci, už od začiatku roka. Čo nevrhá dobré meno Slovenska v zahraničí a tiež ohrozuje účasť našich vedcov na špičkových svetových projektoch. "Stratíme dobrú reputáciu v týchto našich kolaboráciách v celej tej "gridovskej" komunite v celom svete," dodal Pavol Stríženec.

Ministerstvo školstva má ešte jeden pracovný deň na to, aby situáciu zvrátilo. Stanovisko k aktuálnej situácii nám v priebehu dňa ministerstvo školstva neposkytlo s uistením, že tak urobí na druhý deň. Agentúra na podporu výskumu a vývoja, ktorá by mala tieto poplatky v budúcnosti riešiť, verí, že nedôjde k najhoršiemu. "Verím, že sa podarí dať všetko do poriadku," dodal Jozef Masarik, predseda predsedníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy