Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Odborári vyzvali lekárov, aby nepodpisovali nadčasy na rok 2020. Chcú sa dohodnúť, no Kalavská ich vraj ignoruje
Zdielať na

Odborári vyzvali lekárov, aby nepodpisovali nadčasy na rok 2020. Chcú sa dohodnúť, no Kalavská ich vraj ignoruje

BRATISLAVA / Lekárske odborové združenie vyzýva lekárov, aby na rok 2020 nepodpisovali súhlasy za nadčasy a ak už zmluvy sú podpísané, aby ich vypovedali. Je to vraj forma protestu, ktorým chcú poukázať na nedostatok pracovných síl v našich zdravotníckych zariadeniach.

Lekári odtajnili systém fungovania ich služieb.Zo zákona sú povinný odslúžiť 150 hodín nadčasov a na pohotovosti 100 hodín za jeden kalendárny rok. Lekári však limity zo zákona odslúžia v prvom až treťom mesiaci na začiatku roka.  Ich nadčasy mimo zákona sú za jeden rok 5 až 10-násobne vyššie. Keďže vykonávajú prácu, kde preberajú zodpovednosť za zdravie a život zverených pacientov, vedenie nemocníc im dáva podpisovať súhlasy o nadčasoch nad limit zákona. Ak ich však nepodpíšu, do služby nastúpiť nemôžu. A práve k nepodpísaniu nadčasov na celý budúci rok ich vyzýva vedenie lekárskeho odborového združenia.

Lekárske odborové združenie (LOZ) odporúča lekárom nepodpisovať súhlasy na služby na rok 2020 nad limity, ktoré im prikazuje zákon. Združenie zároveň radí lekárom, ktorí majú uzatvorené zmluvy o nadčasoch a službách na dobu neurčitú, aby tieto zmluvy čím skôr vypovedali a súhlas odňali. "Prečo by ste dávali súhlas, ak sa k vám ministerstvo a kompetentní takto správajú?" pýtajú sa zástupcovia združenia.

Minulosť a nedávne skúsenosti niektorých nemocničných oddelení podľa LOZ opakovane potvrdili, že nedanie súhlasu na služby výrazne pomohlo pri rokovaniach a pri argumentácii o stabilizácii lekárov v nemocnici. "Posledný rok nás pani ministerka ignoruje v tejto debate. Naozajstné problémy slovenských nemocníc je nedostatok skúsených lekárov, nedostatok sestier, pani ministerka absolútne ignoruje, nerieši," povedal Peter Visolajský, predseda LOZ.

Ak nás ignorujú oni, budeme aj my ich 

 Ak lekári v nemocniciach nepotiahnu služby za dvoch tak ako je tomu teraz, pacientov vraj nebude mať kto ošetrovať. Dlhodobo len nekritizujú navrhujú vraj aj riešenia ako zdravotnícky personál do nemocníc doplniť, no nikto z kompetentných ich vraj nepočúva. "Ministerka rieši úplnú nezmyselnú stratifikáciu nemocníc, ktorá pacientom, ani lekárom, ani sestrám nič neprinesie dobré," podotkol Visolajský, predseda LOZ.

"Lekári sú platený podľa mzdového automatu, každý rok sa im plat zdvíha. Iné odmeny sú vecou kolektívneho vyjednávania," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Kedže sa problémy v slovenských nemocniciach neriešia, tak nevidíme dôvod nato, aby lekár dával dobrovoľný súhlas na prácu nad limit, ktorú nemusí," poznamenal predseda LOZ. "My si uvedomujeme, že je problém s personálnymi kapacitami, ale to je problém aj v iných krajinách. Snažíme sa konštruktívne hľadať riešenia. Navýšili sme počty študentov ale výsledok bude neskôr," reagovalo ministerstvo. 

Oslovili sme fakultné nemocnice v Bratislave, v Košiciach aj v Bystrici.  O rozbiehajúcej aktivite lekárskeho odborového združenia vedia, na stole vraj ale ešte žiadosti o zrušenie súhlasov nemajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy