Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 26. novembra 1989?
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 26. novembra 1989?

BRATISLAVA/PRAHA / Dňa 26. novembra 1989 poprvýkrát zaznela na bratislavskej demonštrácii ikonická pieseň Ivana Hoffmana Sľúbili sme si lásku. Na nohách však boli ľudia nielen v Bratislave, ale aj v krajských, či okresných mestách na Slovensku. Keďže bola nedeľa, denná tlač nevyšla.

Mladé rozlety vo svojom štyridsiatom ôsmom čísle prinášajú reportáž z udalostí, ku ktorým došlo na bratislavských vysokých školách v pondelok, 20. novembra. Autorka v nej opisuje atmosféru, ktorá v daný deň panovala medzi študentmi v aule Právnickej fakulty Univerzity Komenského, diskutujúcimi o možnosti vyhlásiť štrajk na protest proti zásahu poriadkových síl pri demonštrácii v Prahe.

Diskutuje sa aj na zasadaní Celoškolského výboru SZM Univerzity Komenského, kde zväzáci formulujú svoje stanovisko. Niekoľko stoviek študentov sa večer schádza pri Dome ROH na námestí Fr. Zupku, kde diskutujú zväčša o organizačných záležitostiach. Neskôr sa presunú smerom k budove Slovenského národného divadla, kde ich Milan Kňažko pri soche Hviezdoslava informuje o založení združenia Verejnosť proti násiliu. Príslušníci verejnej bezpečnosti sa pohybujú okolo manifestujúcich, autorka reportáže ich však nevidela zasiahnuť ani posunkom, ani slovom.

Pozrite si archívnu reportáž o tlači z 25. novembra: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy