Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 25. novembra 1989?
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 25. novembra 1989?

ČESKO / SLOVENSKO / Demisia generálneho tajomníka ÚV KSČ Miloša Jakeša, či vystúpenia Alexandra Dubčeka a Václava Havla pred státisícmi ľudí. Aj o tomto sme sa mohli dočítať v dennej tlači presne pred tridsiatimi rokmi, 25.novembra 1989. Hlavnými požiadavkami demonštrácií boli v tento deň sloboda tlače, či podnikania a zrušenie ústavného článku o zrušení vedúcej úlohy strany v spoločnosti.

Súdruh Miloš Jakeš oznámil Ústrednému výboru Komunistickej strany Československa vo svojom mene a v mene členov a kandidátov predsedníctva a sekretariátu ÚV KSČ svoju demisiu.

​Túto správu zverejnil na titulnej strane svojho sobotňajšieho vydania Orgán Ústredného výboru Komunistickej strany Československa, Rudé právo. Generálnym tajomníkom ÚV KSČ bol zvolený Karel Urbánek.

Informáciu spolu s fotografiou súdruha Urbánka prináša aj Denník Revolučného odborového hnutia Práca. O mimoriadnom zasadaní ÚV KSČ píše v článku s titulkom "Kritické hodnotenie práce vedenia".

Denník Československej strany Socialistickej Svobodné slovo sa venuje mimoriadnemu zasadaniu Československej strany socialistickej, ale aj zhromaždeniu tristotisíc ľudí na Václavskom námestí. Pred davmi vystúpili napríklad Alexander Dubček, Václav Havel, či Věra Čáslavská.

Situáciu v Prahe monitorujú aj reportéri Denníka Slovenského ústredného výboru Socialistického zväzu mládeže Smena. Opisujú, ako študenti letákmi s heslami "Ministerka klame! Televízia klame!" vyvracajú vyhlásenie ministerky školstva, mládeže a telesnej výchovy Českej socialistickej republiky o termíne ukončenia štrajku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy