Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Obavy z používania náhrady benzínu 95 nie sú na mieste
Zdielať na

Obavy z používania náhrady benzínu 95 nie sú na mieste

BRATISLAVA / Už od prvého januára nasledujúceho roka zmení najbežnejšie a najčastejšie používané palivo - benzín 95 alebo E5 svoje označenie na E10. Mení sa však nielen označenie, ale aj zloženie. Ide o palivo, ktoré sa v Európskej únii postupne zavádza na základe smernice Rady EÚ. S novým benzínom však prichádzajú aj obavy viacerých motoristov. Dnes sa ich pokúsil vyvrátiť expert zo združenia pre výrobu a využitie biopalív.

V podstate ide o akýsi ekologickejší druh benzínu. So zavedením E10 však prichádzajú aj obavy motoristov, že práve tento benzín nie je vhodné tankovať do starších áut.

"Vozidlový park na Slovensku má 13 a pol roka, máme krajiny, neďaleko od nás, konkrétne je to Bulharsko a Rumunsko kde je o 3 roky starší vozový park a kde bežne E10 používajú a tieto staršie autá na tento benzín jazdia a nezaznamenali sme žiadne problémy," hovorí Radoslav Jánoš, expert združenia pre výrobu a využitie biopalív.

99% áut by podľa experta na využívanie biopalív nemalo mať problémy ani u nás. Stále tu však zostáva jedno percento.

"Je možné aby motorista kontaktoval autorizovaného dílera, alebo autorizovaný servis a poradil sa," hovorí Radoslav Jánoš.

V neposlednom rade ak E10 predsa len z nejakého dôvodu nebudete dôverovať, naďalej budete môcť tankovať aj benzín E5.

"Väčšina členských spoločností SAPPO reálne zvažuje, že bude aj naďalej na trhu ponúkať aj motorový benzín E5," dodáva Zuzana Oprchalová, riaditeľka SAPPO. 

Motoristi sa zároveň obávajú aj toho, že po zavedení E10 budú tankovať drahšie.

"Pri 2% navýšení etanolu v benzíne je vplyv na cenu + 0,4 centu na liter. Čo bežný motorista nemá šancu nejak spoznať," myslí si Radoslav Jánoš.

E10 nie je pritom žiadnou novinkou na trhu. Používa sa už roky vo viacerých štátoch EÚ a približne 20 rokov v celej Amerike.

"Dnes v 9. krajinách Európy, ja spomeniem Francúzsko a Nemecko. Bežne vo veľkých krajinách ako je USA, Kanada, Austrália, Nový Zéland, Brazília, Čína, India, sú to v podstate miliardové počty ľudí a stámiliónové počty áut," hovorí Radoslav Jánoš.

O zavedení E10 pritom podľa Združenia pre výrobu a využitie biopalív už rokujú aj naši rakúski a českí susedia.

Otázka biopalív nie je jednoznačne vyriešená:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy