Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chcú sa pripojiť na kanalizáciu, no za menej peňazí
Zdielať na

Chcú sa pripojiť na kanalizáciu, no za menej peňazí

CHORVÁTSKY GROB/ČIERNA VODA / Chýbajúca kanalizácia je problémom mnohých slovenských obcí. Jednou z nich je aj Chorvátsky Grob. V tomto roku ju síce začal budovať, no u niektorých obyvateľov Čiernej Vody narazil na nesúhlasné stanovisko. A to pre prípojky, ktoré si musia dať urobiť. Zdajú sa im totiž príliš drahé.

Kanalizácia je problémom na Čiernej Vode už 30 rokov. No zatiaľ, čo vtedy to bolo o tom, že nebola, teraz je to o tom, že má byť.

Na Pezinskej a Vajnorskej ulici sa už začali výkopové práce pre uloženie hlavnej vetvy. Zatiaľ len na jednej strane každej z komunikácií. Ľudia síce dostali do schránok informácie od obecného úradu, no spokojní nie sú.

Už v marci tohto roku sa ľudia sťažovali na to, že prípojky k hlavnej vetve kanalizácie za 1500 eur sú pre nich drahé. Obec zvolala stretnutie, kde sa problém predebatoval a projekt sa mal prepracovať a prehodnotiť.

"Nakoľko sme dostali externé financovanie iba vo výške 100 tisíc, rozhodli sme sa rozdeliť celú projektovú dokumentáciu na dve etapy. V prvej etape riešime ulice Pezinská a Vajnorská a v druhej etape budeme riešiť kanalizáciu na Riblavinskej," hovorí starostka Vladimíra Vydrová.

Ukazuje sa však, že pôvodná suma za prípojku ku kanalizácii bude vyššia.

"Kanalizačná šachta spolu s jej naprojektovaním, osadením čerpadla odhaduje projektant na 2500-3000 eur. Ale skutočne toto je veľmi orientačná cena," dodáva starostka.

"To nech si zaplatí Jánošík a jeho potomkovia," komentuje navrhovanú cenu jeden z miestnych obyvateľov.

"270 eur mám dôchodok," vraví ďalšia obyvateľka. "Po 500 to chcela pani starostka najprv, aby sme dávali. A kto mi doloží?"

Starostka však tvrdí, že si ľudia nezrátali náklady na vyvážanie žúmp.

"Štvorčlenná rodina platí okolo 100 eur za vývoz septiku. Náklady spojené s prípojkou sú za tri roky určite splatené," hovorí Vladimíra Vydrová.

Viacerí obyvatelia čiernej vody tvrdia, že ak si doteraz vystačili so septikmi, vystačia si aj odteraz. No ako ukázali výkopové práce, pôda je na viacerých miestach kontaminovaná. A to práve splaškami.

Obyvateľom Chorvátskeho grobu sa nepozdávala už ani pôvodná, nižšia cena za prípojky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy