Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
FOTO: Úchvatný pohľad pre návštevníkov Banskej Štiavnice. Unikátna kalvária žiari do diaľky
Zdielať na

FOTO: Úchvatný pohľad pre návštevníkov Banskej Štiavnice. Unikátna kalvária žiari do diaľky

BANSKÁ ŠTIAVNICA / K Banskej Štiavnici neodmysliteľne patrí Kalvária. Pamiatku zapísanú na zozname UNESCO už 12 rokov rekonštruujú. V areáli si návštevníci môžu pozrieť 23 obnovených objektov. Pribudlo tiež osvetlenie. Okrem horného kostola bude odteraz svietiť aj 9 kaplniek.

Úchvatný pohľad sa noc čo noc naskytne návštevníkom Banskej Štiavnice. Kalváriu nad mestom postupne nasvietili a popri hlavnom kostole budú v noci žiariť aj kaplnky. "Nasvietený je najvyšší horný kostol a aj kaplnky pod ním. A postupne sa budú aj ďalšie kaplnky," potvrdila Michaela Krivá, hovorkyňa SSE. "Od dnes svieti 10 objektov na kalvárii, okrem hlavného kostola aj 9 kaplniek," upresnil Martin Macharík, Kalvársky fond.

​Vysvietená kalvária je výsledkom 12 ročného úsilia. Postupne sa krok za krokom podarilo zrekonštruovať 17 kaplniek, tri kostoly aj fresky. "Čo sa týka detailov na kalvárii, sú to desiatky fresiek, fasád, sôch, oltárov. Pretože celá kalvária je komplex umeleckých diel," povedal Martin Macharík. "Je to niečo naše slovenské, je to skvost zapísaný v UNESCO, a preto sme sa rozhodli pomôcť," doplnila Michaela Krivá.

Kalvária patrí medzi naše najnavštevovanejšie pamiatky, ročne tam príde 90-tisíc ľudí. "Stredný kostol sa ešte rekonštruuje a je tam ešte strašne veľa práce, ale ja verím, že rekonštrukcia bude postupovať a nakoniec bude úspešná," dodala hovorkyňa SSE. 

Spišský hrad či Banská Štiavnica. Takto detailne ste ich ešte nevideli:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy