Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z ruiny Rázsoch na prvý pohľad neubúda. Pellegrini je nešťastný zo zdĺhavého verejného obstarávania
Zdielať na

Z ruiny Rázsoch na prvý pohľad neubúda. Pellegrini je nešťastný zo zdĺhavého verejného obstarávania

BRATISLAVA / V polovičke augusta sa konečne do skeletu Rázsoch zakusli búracie stroje. Prvú ranu osobne zasadil premiér Pellegrini. No z ruiny na prvý pohľad viditeľne neubúda. TV JOJ sa pozrela na to, či búracie práce pokračujú podľa plánu a harmonogramu. A jednoduché to nie je ani so súťažou na návrh celej stavby.

"Celkom dobre mi to išlo," tešíl sa z prvej rany ruine Peter Pellegrini 12. augusta. "Musím ísť skontrolovať, ako pokračujú búracie práce. Čo ma trošku zase trápi je ten komplikovaný spôsob verejného obstarávania. Obstarávať toho hlavného architekta a projektanta nemocnice bude trvať neúmerne dlho. Som z toho úplne nešťastný," vyjadril sa premiér o tri mesiace neskôr. 

"Práce na stavenisku novej nemocnice Rázsochy pokračujú podľa harmonogramu," informovala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR. Na prvý pohľad nevyzerá, že by z ruiny výrazne ubúdalo a že by tam vládol čulý stavebný ruch. Opak je ale podľa víťaznej firmy pravdou. "Práce na stavenisku prebiehajú podľa zmluvy. Omeškanie nepredpokladáme. K dnešnému dňu boli zbúrané objekty okolo najvyššieho objektu, ktorý je ako jediný vidieť z komunikácie Lamačská cesta. Rozsah vykonaných demolačných prác zodpovedá 30 % z celkového dohodnutého rozsahu," povedal Vojtěch Kostiha, hovorca spoločnosti Metrostav. 

Jedna vec je dodržanie termínu na búracie práce, otvorenou kapitolou je ale aj to, kto navrhne podobu nemocnice a kedy sa tak vlastne stane, keďže verejnú súťaž brzdia námietky na úrade pre verejné obstarávanie. Rozhodnutie by ale definitívne mohlo padnúť v najbližších dňoch. "Daná vec je v odvolacom konaní, to znamená, že o prípade rozhodne rada úradu, ktorá pozostáva z externých členov menovaných vládou. Rozhodnutie je druhostupňového orgánu, voči ktorému je možné sa už potom len obrátiť na súd," objasnila Jana Zvončeková, hovorkyňa úradu pre verejné obstarávanie.

Otvorených kapitol je niekoľko a len čas ukáže, či rok 2024 pre otvorenie novej štátnej nemocnice je reálny.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy